En slags logg om vad som är på gång och har varit

5 juni 2020
Och så var det plötsligt sommar. Och så mycket märkliga saker har skett. Livet lite som i en coronadimma med ett brutalt uppvaknande i och med dödsolyckorna i Sörfors där vi kände en av de omkomna pojkarna väl. Det blev en krönika tillslut i maj och en ny kommer alldeles snart. Sidan här har tyvärr tappat information på grund av att jag gått in via mobilen och uppdaterat. Det blir nåt knas då och viss information på bland annat sidan tidigare har försvunnit. Får se när jag har möjlighet att rätta till det.


21 januari 2020
Nytt år och förhoppningsvis lite mer skrivande. Imorgon gör jag författarbesök på Kunskapsakademin på Alnö utanför Sundsvall. Det är ett mycket kärt återbesök och igångsättande av ett poesiprojekt med elever i årskurs åtta.

10 oktober 2019
Tiden och jag har ett speciellt förhållande och om det och Greta Thunberg och Skolverkets märkliga förslag om att lyfta bort Antiken ur historieundervisningen sveper min senaste krönika på kultursidorna i Sundsvalls Tidning. Kan meddela att om en månad, närmare bestämt 11 november så gästar jag ett Poetry Slam i Hudiksvall. Det ska bli trevligt! :)


12 mars 2019
Time flies! Jag beklagar att jag varit rent av usel på att uppdatera här. Herregud det har ju till och med hunnit bli ett nytt år! :) 
Vad har hänt? Jo, jag har skådespelat i en kortfilm i Dalarna vars titel är Dansa genom livet. Jag har provfilmat för en roll till en kortfilm med inspelning i Sundsvall – och fick rollen! Min yngsta dotter har fått skivkontrakt på Ninetone och släpper sin första egenskrivna låt under april månad. Och denna vecka bär det av mot Stockholm och Shawn Mendes!! Mycket kul på gång således! Hoppas att ni också har det fint. Vi kanske ses på Leva & Bo mässan den 31 mars? Då sitter jag i Vängåvans Bokhandels monter mellan 12-14 för att signera böcker. Välkomna! :)

Anita Jacobson på Instagram
Följ mig gärna på Instagram – jag är mer aktiv där!

14 november 2018
På länk men ändå så nära. Jag med mysigaste och fina Filippa från Ligga med P3. I Malmö fanns även Emma och Jonathan. Avsnittet sänds på tisdag och det kommer att bli lika spännande för mig som för er att höra resultatet. Vad sas egentligen och vad kommer att klippas bort? Helt klart är att om sex och relationer kan en prata hur mycket som helst! 
Ligga med P3

27 0ktober 2018
Framförde två texter av Alfhild Agrell vid invigning av Daniel Franzéns konstinstallationer inspirerade av denna makalösa författare som föddes i Härnösand och blev större än Strindberg på sin tid! Men tyvärr motarbetad och bortgömd men inte längre bortglömd!

15 oktober 2018
Filminspelning i Gamla stan i Stockholm. Medverkade som statist i långfilmen "Psykos". Inte mycket skådespeleri och tid framför kameran, desto mer trevligt umgänge med medstatister. Mycket prat om tinder och om jag skulle åka eller inte och träffa en dejt i Karlstad. Jag for! :)

13 oktober 2018
Vaknade i Stockholm hos bästa poetvännen Linda räddaren i nöden som gav mig sovplats när jag aktut stod utan. Filminspelning på Konsthögskolan där jag fick agera lärare i en kortfilm med namnet #actor. Superkul!

8 oktober 2018
Trevligt att börja veckan med att bli bokad!

Poesi till dig
24 september 2018
Tack Sollefteå för ett fint mottagande – det blev en mycket trivsam och trevlig poesilunch. Roligt att så många hittade dit och ville få poesi till livs! :)

17 september 2018
För den som vill komma och lyssna på mig och några andra intressanta poeter så vankas det poesilunch på biblioteket i Sollefteå måndag den 24 september kl 12. Möjlighet att köpa signerade böcker kommer att finnas. Välkomna!

19 juli 2018
Jag har verkligen försummat denna sida. Inte hunnit med helt enkelt. Det blev tre intensiva månader med hånglepodden som nu sagt hångel and out. Hela samarbetet med Skamlösa Systrar blev som en slags förälskelseperiod som till sist hamnade i en märklig skiljsmässa. Det har hänt mycket under dessa tre månader. Vi var oerhört produktiva och skapade en hel säsong på nio avsnitt varav finalen blev en liveinspelning på Luleå Pride. Tyvärr finns inget av detta material att lyssna på då min fd kollega inte ville att det ska finnas tillgängligt. Ingen lycklig skilsmässa således. Men det är som det är. Och det har varit en lärorik resa och nu väntar nya spännande kreativa projekt och utmaningar. Framförallt ska jag fokusera mer på mitt skrivande.

12 mars 2018
Idag spelade vi in premiäravsnittet av Hångelpodden! Och det i världens mysigaste studio med en alldeles egen hångelsoffa! Det blev så bra – naturligt och spontant med ett varmt inbjudande och omfamnande ljud. Vi hoppas att ni ska gilla det! 

/Skamlösa Systrar Hångelpodden
23 februari 2018
Det är galet mycket som händer nu – vilket är superkul! Jag och Eila dvs Skamlösa Systrar kommer att starta en podd – Hångelpodden (Följ oss på Twitter och Instagram @hangelpodden) med PREMIÄR på årets längsta hångelfredag – Långfredag den 30 mars. Så det är grymt mycket jobb med det. Och som om det inte vore nog så är mars en månad med rätt många uppdrag och möjligheter för er läsare att träffa mig. Kolla kalendern och hoppas att vi ses! :)
Poesi till dig - Av Anita Jacobson

31 januari 2018
Beklagar att jag inte har uppdaterat här på länge. Det har varit så mycket jobb med Skamlösa Systrar och det är fantastiskt roligt att det har gått så bra för oss. Nu väntar två föreställningar i februari – en i Handen utanför Stockholm på Rojteatern den 9 februari kl 19 och sedan en på Kulturmagasinet i Sundsvall den 12 februari kl 18. Välkomna! :)

9 januari 2018
Blev intervjuad av Taltidningen och fick nu lyssna på den - och det var nog det bästa porträtt/intervju någonsin. Verkligen genuint fångat mig så som jag är. Känner mig så glad!

12 december 2017
Vi har fått en otroligt fin recension i Sundsvalls Tidning och jag känner mig så glad, lycklig och stolt! Wow alltså!

"Texten är poetisk, underfundig och kryddad med små ordroligheter. Berättelserna rör sig från hashtaggar till hyllningar av den älskade som man nästan får gå till 1800-talet för att hitta motstycken till i blommighet och romantik. Här är det OK att vara både tuff och mjuk, att blotta sig i sorg för att i nästa stund ta sig upp till ytan med självironi, humor och parodier på dagens tävlingshysteri. Så lever man vidare - genom skrattet.
Och genom hela pjäsen löper längtan efter att älska djupt. Den där längtan som gör oss dumma, patetiska, försvarslösa; drömmen om kärleken som, hur många böcker man än läst och pjäser man än sett, alltid är något annat och mycket större när den händer en själv.
Det är därför ännu en pjäs om kärlek kan kännas ny, varm, förklarande och inkännande. Som denna."


8 december 2017
Det har blivit mycket jobb med föreställningen och hela det projektet som är ett gigantiskt performanceprojekt utan slut. Galet roligt! Och det har gått så bra! SVT filmade premiären och det blev ett fint inslag i Mittnytt och en recension som talade om succé för kåthet på scen!

/Ska vi bara hångla lite
15 november 2017
PREMIÄR! Ikväll är det premiär kl 19 på Teater Soja av vår föreställning "Ska vi bara hångla lite?" Det har gått galet fort. På en månad har vi gått från noll till hundra. Är så taggad!

24 oktober 2017
Inom en mycket snar framtid så kommer jag och min vän Eila Wall Boholm ha premiär på en alldeles nyskriven och nyskapande poesi och performanceföreställning! Boka in 15 november kl 19 och kom och se "Ska vi bara hångla lite?" på Teater Soja i Sundsvall. Välkomna!
Anita Jacobson och Eila Boholm

9 oktober 2017
Kommer in här på hemsidan för att uppdatera och ser att allt är borta under denna flik. Flera års händelser som jag låtit vara kvar som en slags logg. Känns mycket sorgligt om det är borta för alltid. Allt på grund av att jag gick in och uppdaterade via mobilen.

7 oktober 2017
En fantastiskt fin dag hade vi på Länsbiblioteket i Härnösand med framträdande, panelsamtal och sedan höll jag i en workshop. Allt blev så lyckat och det var en helt underbar publik och engagerade kursdeltagare. Stort varmt tack! 

/skarmavbild-2017-10-01-kl-15-12-17.jpg

5 oktober 2017
Just blivit bokad för ett författarframträdande och workshop den 18 november i Timrå.

#jagkommerintepåbokmässan #bokmässan2017
24 april 2017
Jag vet inte hur ni andra kommer att göra men jag har tagit ställning och kommer inte att åka till årets Bok och biblioteksmässa. Förra året blev flera utställare attackerade och hotade av Nya Tider – de kom och tog bort utställares material och la dit sina egna flyers. Jag tycker det är oerhört trist att styrelsen för bomässan väljer att låta Nya Tider få plats och utrymme och genom sin medverkan bli normaliserade och få fortsätta trakassera och undergräva det fria ordet. En del vill lyfta upp att även andra extrema utställare funnits med under tidigare år men ingen annan har trakasserat eller stört och hotat på det sätt som gjordes under förra årets bokmässa. Så det – agerandet av själva bokmässans styrelse – att de väljer att ta in denna lilla obetydliga tidning och låta de härja och förstöra – att de väljer att ta in dem och samtidigt ber oss att vara där och protestera mot intolerans – det är ignorans mot oss alla och allt det goda som bokmässan tidigare stått för och borde stå för. Det är ett tydligt deklamerande att bokmässan skiter i det vi brinner för och anledningen varför vi vill mötas på en bokmässa – de tänker bara på pengar. Så ja, jag åker inte dit. Och jag tror att det blir svårt för bokmässan att reparera detta. Jag tror att de skjuter sig själva i sank och att bokmässan återuppstår någon helt annanstans. Förmodligen i Stockholm. Kanske Borås. Eller varför inte i Sundsvall! 

20 mars 2017
Hämtade ut ett paket som innehöll de nominerade böckerna till årets Norrländska litteraturpris. Så nu har jag läsning! :)

Norrländska litteraturpriset 2017

16 mars 2017
I afton valdes jag in i styrelsen för Författarcentrum Norr. Denna dag som blev den sista för Torgny Lindgren att vandra här på jorden. Må han vila i frid. ♥

14 mars 2017
Har fått förfrågan om jag vill ingå i styrelsen för Författarcentrum Norr och tackat ja! :)

1 mars 2017
Har fått otroligt fin respons på min nya krönika från de som kämpar på plats med BB-ockupationen i Sollefteå. TACK! Vi är många som är med er i tanken. Heja! ♥ ♥ ♥

2 februari 2017
Ny krönika i Sundsvalls Tidning om en bilresa som jag nog inte själv skulle kalla mardrömslik men ALDRIG mer köra bil i Stockholm.

29 januari 2017
Premiär av "Speldosan" på Göteborgs filmfestival! 

20 januari 2017 
Räddingen från politikeländet stavas lyrikfredag och min fastnålade dikt på twitter har fått över 3000 visningar! :)

3 januari 2017
Det nya året smyger igång så smått. Ikväll visas Ruben Östlunds Turist på SVT som jag och barnen medverkade i men vi syns mest som diffusa färgklickar i periferin. Härlig upplevelse var det ändå helgen i Åre och Copperhill som skulle föreställa ett hotell i franska alperna. Ny krönika finns att läsa i Sundsvalls Tidning.

31/12
Hoppas att vi alla får ett bättre 2017 än vad vi vågar tro på. ♥♥♥ GOTT NYTT ÅR!!! ♥♥♥

28/12
En jul har passerat och vi går mot årets slut. Eventet i Stockholm blev mycket uppskattat och får kanske en uppföljare. Stipendium har inte velat landa rätt – jag hade förhoppningar att få ett som krönikör. Nåja, jag får trösta mig med riktigt fina ord från en läsare av Sundsvalls Tidning. Tack! Ett gott slut och ett gott nytt år önskar jag er alla! Må 2017 bli ett bättre år än vad vi vågar hoppas på.  

6/12
Finlands självständighetsdag är det idag och på fredag vankas det boksläpp i Stockholm! Tjohoo!! :)
Anita Jacobson

27/11
Ny krönika i Sundsvalls Tidning finns att läsa idag! 

21/11
Varmt välkomna till en trevlig AW på Best Western på Apelbergsgatan 40 i Stockholm den 9 december kl 15-19. Äntligen släpps "Det kunde ha hänt här" i självaste huvudstaden. Passa på att köpa signerade julklappar! Det ska vara poesi i år! :) 
/15068279_10153892499801433_6570851551043726816_o.jpg

18/11
Tjoho en provfilmning på gång! Och det vankas boksläpp i Stockholm! Mer info om tid och plats för boksläpp, glögg och mingel kommer inom kort! :)

28/10
Asparna applåderar inte längre. De står i sanning nakna och väntar på att snön ska omfamna dem. Ny krönika i Sundsvalls Tidning.

18/10
Haft en fantastiskt fin dag med elever i årskurs 7 på Nivrenaskolan i Kvissleby. Det skapades poesi och banne mig emellanåt var det på Nobelprisnivå. Underbart! Längtar tillbaka och det blir redan imorgon! :)

16/10
På tisdag och onsdag gör jag författarbesök på Nivrenaskolan i Kvissleby. Det ser jag fram emot! :)

12/10
Nu finns det signerade böcker att köpa på Akademibokhandeln Vängåvan i Sundsvall! :)
Böcker av Anita Jacobson
Och en ny krönika i Sundsvalls Tidning – Vi måste slå oss ut ur dimmorna och säga ifrån mot högerextremismen.

29/9
Har haft fantastiska dagar i Göteborg med fina möten, härlig publik och mycket trevliga samtal. Tusen tack!! :)
Anita Jacobson Bokmässan 2016
Rum för poesi Bokmässan i Göteborg
20/9
imorgon beger jag mig mot GÖTEBORG och BOKMÄSSAN!!! :)
Ni kan träffa och lyssna på mig i Rum för poesi på torsdag kl 15-16 jag är sist ut av fyra poeter. Och på söndag kl 13 i Norrlandsmontern. Välkomna!

19/9
Helt makalös teater och berättarfestival blev det! Härliga möten och fin publik och deltagare på min workshop. Intressanta föreläsningar och föreställningar fick även jag uppleva. Tack!! 

/berattarfestival-flyer-program-2016jpg.jpg

15/9
TACK!! Fantastisk publik i Ånge som lyfte hela föreställningen till att bli den bästa någonsin! ♥ 
Anita Jacobson poet
Ikväll ser jag fram emot att gästa Ånge teaterförening med "De lyckligt lottade" och det börjar kl 19. Välkomna! :)

12/9
Hade boksignering och gjorde ett framförande med dikter ur "Det kunde ha hänt här" på Stöde bibliotek. Det blev stämningsfullt och lyckat! Tack till er som kom och tack för de fina blommorna! :)

8/9
Känner mig mycket glad och nöjd efter dagens bokrelease. Tack alla som kom! :)
Anita Jacobson poet

Höstbokfestival/anitajacobsonst_160912.jpg

31/8
"Det kunde ha hänt här" har fått en riktigt fin recension! :)
"Det är som om varje dikt täcker ett sår. Och genom boken går tågen - dessa tåg till och från med sin last av hopp och resignation. Och på något sätt är boken en förälskelse i förälskelsen. Jag är berörd. Och imponerad ... 
Svenarne Jansson"

26/8
Trevligt! Har fått en rejäl bokbeställning på tio ex och ett framträdande! :)

24/8
Tusen tack Timrå! Underbar publik!! Och tack för chokladen! ♥ 

23/8
Imorgon är det dags för "De lyckligt lottade" i Timrå. Arrangören ringde och meddelade att det blir stor publik. Kul!! :)

22/8
Tjohoo! Böckerna är hemma!! Och de bara längtar till boksläppet likt ystra kor! :)
Det kunde ha hänt här

20/8
Bokrelease av "Det kunde ha hänt här" blir på Akademibokhandeln Vängåvans Höstbokmässa. Torsdag den 8 september kl 12. Hjärtligt välkomna!

19/8
Fick meddelande från tryckeriet att min nya bok är klar! Härligt!! Längtar till måndag när jag kan hämta hem dem. Bokrelease blir under höstfestivalen på Akademibokhandeln i Sundsvall, mer info kommer. Trevlig helg! :)

/berattarfestival-flyer-program-2016jpg.jpg

12/8
Är hemkommen från en underbar semester i Holland och frigjorda Amsterdam. Haha, sexbutiker i varje gathörn och kukar som souvenirer i turistaffärer. Nåväl, idag finns en ny krönika att läsa på nätet. 

14/7
Ny krönika i Sundsvalls Tidning – om kvinnors LUST och önskan att få hänge sig åt bara den men vi måste prata om rättsväsendet som sviker oss alla när de inte sätter ner foten och straffar de som begår sexövergrepp.

11/7
Imorgon kl 8:00 och 16:00 kan man höra mitt Sommarprogram på Radio Roslagen.

22/6
Spelade in ett eget sommarprogram för Radio Roslagen. Det blir en timme med musik och poesi i en härlig kombination! Sänds 12 juli och ligger därefter ute på webben.
Anita Jacobson Radio Roslagen

17/6
Nu finns min senaste krönika i Sundsvalls Tidning att läsa på nätet – kärlek är inget man kan prokrastinera!

9/6
Trevligt! Nya bokningar trillar in. Det blir en liten turné med föreställningen De lyckligt lottade i höst. 

7/6
Så trevligt! Jag har blivit bokad att göra författarbesök i fem klasser på Nivrenaskolan till hösten. Det ser jag mycket fram emot! :)

6/6
En fantastiskt fin dag med strålande sol och mycket folk redan från start och vi hade trevligt häng vid författarborden. Många kom fram och pratade med oss och köpte böcker. Mycket trivsamt! :)

4/4 
Intervju i Sundsvalls Tidning med Linda Ghaderi och mig inför invigningen av Litteraturscenen på nationaldagen.

3/6 
Intervju med mig i dagens ETC "Poesi som tar plats och känns".
/dsc_0294.jpg
Foto: Thilde Vinderå, ETC

31/5
Vad trevligt! Fick just veta att jag ska framträda i Rum för poesi på Bokmässan i Göteborg. Torsdag den 22 september mellan 15-16. Och där utanför håller sommaren på att fullständigt explodera och jag längtar till september! Alltså, bokmässan!! :)

26/5
Blev intervjuad för tidningen ETC inför nationaldagen och hade ett givande möte med arrangören bakom Berättarfestivalen i Mannaminne. Ser verkligen fram emot den hegen i september. Det kommer bli ett gediget och intressant program. Själv kommer jag framföra "De lyckligt lottade" och hålla i en workshop.

24/5 
Här är programmet för litteraturscenen i Sundsvall den 6 juni. Välkomna! :)
Litteraturscenen Sundsvall Nationaldagn

17/5
Har fått förfrågan om att medverka under Berättarfestivalen i Mannaminne den 17 september. Det kommer att bli både föreställning och workshop. Det ska bli trevligt! :)

5/5
Trevligt! Har fått äran att inviga Litteraturscenen den 6 juni. Något som nästan blivit lite av en tradition. Och i år blir det tillsammans med poeten Linda Ghaderi. Och vi kommer senare under dagen även få sällskap av Bob Hansson. Så det vankas mycket poesi i Sundsvall på nationaldagen! :)

3/5
Nu kan man läsa min senaste krönika på nätet och imorgon finns den i papperstidningen. Inte kan man skäma bort någon med kärlek? 

29/4
Stockholm bjöd på en vidunderligt vacker vår där de japanska körsbärsträden i Kungsträdgården stod i full blom. Årsmötet för Författarcentrum Riks gick av stapeln i Författarnas hus i Stockholm och kvällen avrundades under mycket trevliga och gemytliga former.
Författarcentrum Riks 
Foto:Anna Alsmark

28/4
Vad trevligt! Blev just bokad till min gamla hemkommun Timrå. Har faktiskt aldrig spelat "De lyckligt lottade" där. Ska bli riktigt roligt! :)

23/4
Imorgon framträder jag på Sundsvalls Leva & Bo mässa kl 11 och efteråt finns möjlighet att köpa böcker. Varmt välkomna!

22/4
Du gick rakt in
i rum där ingen annan tidigare varit 
Du öppnade upp fönster 
och lämnade dörren på vid gavel 
Här står jag nu
mitt i ett korsdrag

Ur kommande diktsamling "Det kunde ha hänt här"

19/4
Nationaldagen firas ordentligt i Sundsvall och det kommer även i år att finnas en Litteraturscen med program mellan 12-15 och jag har precis fått förfrågan att medverka och tackade ja! Så 6 juni kommer man att kunna se och höra mig på Litteraturscenen vid Vängåvan. Återkommer när jag vet mer exakt vilken tid det blir. Trevligt! Längtar redan! :)

11/4
Nu kan jag avslöja den nya diktsamlingens titel:

"Det kunde ha hänt här"

Releasdatum kommer komma. Håll utkik! Och kom gärna på Leva & Bo mässan söndag 24 april kl 11 för ett exklusivt smakprov!

6/4
Var på en mycket trevlig och god lunch med Sundsvall skriver och läser. Verkligen härligt att träffa andra skrivande och få lite social samvaro.

1/4
Det blev lite tidsfördröjning av påskledighet på tidningen och plötslig kö med material som skulle in. Men nu så. Här är den! Min senaste krönika: Tänk att få stanna i det fiktiva där döden inte är på riktigt

24/3
Vill önska er alla en riktigt smarrig och god och GLAD PÅSK! Har precis lämnat in en ny krönika och den väntas dyka upp i Sundsvalls Tidning på tisdag. Håll utkik! :)

11/3
Jag kommer att medverka under Leva & Bo-mässan i Sundsvall söndag den 24 april. Det kommer att bli ett framträdande och även möjlighet att köpa böcker.

8/3
Blev uppringd från Radio P4 Västernorrland som ville att jag skulle medverka under morgonen. Det blev prat om teveprogrammet "Gift vid första ögonkastet" som jag nämner i min krönika. Lite märkligt att tala om arrangerade äktenskap på självaste Internationella kvinnodagen. Giftermål är ju en märkligt företeelse överhuvudtaget egentligen. Det handlar ju mer om jurudik än kärlek, eller?

2/3
Ny krönika "Fråga chans på en tall" finns att läsa på nätet och i dagens Sundsvalls Tidning.

29/2
Har just friat. Tyvärr är han redan gift. Men jag föreslog bigami. :)

28/2
Temat för gårdagens Välgörenhetskonsert var frihet. Jag tog mig friheten att bjuda på nyskrivet. Alldeles rykande färskt! Och det togs emot väl. Vilken kväll det blev! Vandrade hem genom skogen till en helt magisk stjärnhimmel fylld av energi efter denna underbara konsert tillsammans för frihet och medmänsklighet. Tack alla som kom! ♥  

14/2
Glad alla hjärtans dag! Mer kärlek åt alla och envar! 

2/2
Ny krönika i dagens Sundsvalls Tidning om att vi alltid har ansvar för våra handlingar och en uppmaning till var och en om att tänka själv!

21/1
Den 27 februari kl 18 kommer jag att medverka under en insamlingskonsert i Stöde kyrka för att hjälpa romer i Rumänien och det känns fint och meningsfullt. Mer info kommer senare men ringa gärna in datumet redan nu och varmt välkomna till en afton med musik och poesi! :)

12/1
Idag finns en ny krönika i Sundsvalls Tidning "En blåvals hjärta är lika stort som en bil. Hur mycket längtan rymmer inte ett hjärta av den storleken?" och jag har även den äran att vara fotograf!

11/1
Känns oerhört sorgligt att bäste David Bowie är död. Men han höll sig kvar och tog farväl med flaggan i topp med nytt album på sin 69-årsdag som var bara för tre dagar sedan. Vila i frid! 

3/1
Idag kan man läsa en krönika i eProvins (som faktiskt levererades i tid men redaktören var tyvärr sjuk) om den där Tiden som jag har ett väldigt speciellt förhållande till. Jag passar även på att önska alla en God fortsättning på det nya året!

2/12
Ibland eller rätt ofta så skriver jag på flera ställen; i anteckningsböcker, på mobilen och på datorn, och man kan lätt glömma bort var man skrev den där första formuleringen av tanken man hade. Nu hittade jag mitt utkast till förra krönikan – den fanns i mobilen och hade formuleringar som jag inte fick med i slutresultatet för jag hade inte hittat de anteckningarna när jag väl satte mig att skriva. Det fanns en känsla som jag ville nå ut med och den blev kanske inte lika tydlig i den färdiga krönikan, eller annorlunda då ord och tankar formas om. Här kommer texten som jag fann i mobilen:

Mina steg för mig till samma platser och jag kommer på mig själv att fotografera samma vy. Den ständiga upprepningen. Den gör mig lycklig för jag tycker mig se något nytt varje gång. Ljuset i viken är alldeles särskilt vackert just precis nu att jag bara måste föreviga det. Jag har två platser jag stannar till på längs mitt promenadstråk och så är det utsikten från köksfönstret med den ständigt magiska himlen. Jag vet inte om det är en gåva att se allt det vackra i det man upplever om och om igen, upprepningen? Jag tänker att skapandet ofta handlar om det. Konstnären återkommer till samma motiv, författaren skriver egentligen samma historia, filosofen tänker samma tankar och musikern upprepar sitt tonspråk som blir ens stil. Mina barn brukar säga det att alla mina låtar vid pianot låter likadant och jag tänker att det är något bra. Det är väl det livet handlar om – att hitta sin ton, sitt språk, sina tankars stigar och upprepa dem för att hitta skönheten i fördjupningen. Det kanske är en förmåga som även hänger ihop med lycka. Att kunna se något nytt i upprepningen. 
Nu är vi i december och snart ska året upprepas igen men jag önskar mer kärlek och att vi ska välja att se den hos oss alla.

*** Gott Nytt År 2016 ***
/cxl19uowmaa0bhn-jpg-large.jpg

8/12
I dagens Sundsvalls Tidning kan man läsa min senaste krönika "Storheten finns i upprepningen".

1/12
Så är vi där i december. Har just skrivit klart en ny krönika och det är en märklig process det där. Ett värkarbete. Först låta tankarna flyga vida vilda för att sedan landa att kretsa kring ett visst tema. Sedan att skriva och formulera, läsa högt och skriva om. Ut och promenera och fundera lite mera. Och tillslut hittar texten hem! 

22/11
Var visst med på Solsidan ikväll! :)
SolsidanSolsidan
19/11
Fått en riktigt fin recension av föreställningen "Varannan vecka död" i Sundsvalls Tidning! Så glad jag blir!!! :)
Anita Jacobson Foto: Susanne Holmlund
Foto: Susanne Holmlund, Sundsvalls Tidning

18/11
Premiären gick riktigt fint idag! Varmt tack till publiken! ♥ Borde givetvis hoppa i producentkostymen nu och sälja för fullt men poeten vill även bli klar med sin diktsamling. Plus att jag ska njuta ikväll av den här premiärkaramellen – det är jag värd! :)
Anita Jacobson poet
Foto: Göran Hermansson

Anita Jacobson Varannan vecka död
Varmt välkomna idag kl 12 till Kulturmagasinet och Varannan vecka död! :)

14/11
En tung och svart dag. Tänker på alla drabbade i Frankrike. ♥  
Det var en märklig bilresa tidigt imorse mot Bispgården. Jag blev både chockad och ledsen när jag hörde om terrorattackerna i Paris. Svårt att framträda när något så fruktansvärt hänt. Men det blev en fin dag med starkt berörande framträdanden och möten. Det goda måste segra! ♥

12/11
På lördag bär det av mot Bispgården för medverkan med framträdande under NBV MittSveriges medlemsträff för föreningar i Jämtland och Västernorrland. Det är jag, Annika Winhagen och Rolf Kjellberg som står för underhållningen. Det ska bli trevligt! :)

10/11
Om en vecka är det PREMIÄR för Varannan vecka död på scen! "Ett finstämt program där poeten Anita Jacobson fyller sina dikter med kropp och röst som inte lämnar någon oberörd." Kulturmagasinet onsdag 18 november kl 12. Fritt inträde men begränsat antal platser så kom i tid! Efteråt blir det boksignering. Varmt välkomna! :)

9/11
Nu kan man läsa min senaste krönika på nätet och imorgon kommer den i Sundsvalls Tidning.

2/11
Nu finns det nya böcker! Ny upplaga! Känns riktigt bra och ny bok är på gång!
Varannan vecka död Anita Jacobson

28/10
Umeå bjöd på den mest givande provfilmning jag någonsin varit på. Och det även om det inte blir något mer än så.

27/10
Rackarns snabbt jobbat! Fick just meddelande från tryckeriet att alldeles nya färska böcker finns att hämta! Så om ni är intresserade av att köpa "Varannan vecka död" så finns den möjligheten nu.

23/10
Ska upp till Umeå för provfilmning och blivit bokad på hotell U&Me. De verkar ha skrivmaskinsinredning. Så passande!
U&Me hotel i Umeå

22/10 
En sorgens dag i Sverige. Den väcker vreden över alla dessa rasister och högerextremister! Bränder och nu detta skolattentat. Det räcker nu! Vi vill inte ha era våldsdåd! Varför vill ni göra andra människor illa? Vad tror ni att ni uppnår med det? Blir ni lyckligare? Man har bara ett liv på denna jord – gör nåt vettigt av det!

12/10
En ny krönika i Sundsvalls Tidning. Denna gång om Belarus, Nobelpriset i Litteratur, PoesY och om yttrandefriheten. Den så viktiga för oss alla  – homo narrans – den berättande människan. Den så viktiga för en demokrati.

11/10
Blir glad och varm om hjärtat att läsa dessa fina ord om mitt besök på Timrå gymnasium:

Föreställningen "De lyckligt lottade" som framfördes har interiörer från livet i tvåsamhet och som småbarnsförälder. Genusmedvetenheten framträder tydligt. Viljan att vara till lags som vi har fostrats till. Kvinnan i kärnfamiljen, kvinnan på arbetsmarknaden, det orange pensionskuvertet som ett hån, kvinnan och idealen, kvinnan och självbedrägeriet, att kortsiktigt må bättre om man unnar sig det där extra, kvinnan efter en smärtsam separation. Vem är man om man inte är någons fru och mamma som varannan veckasförälder?

Läs mer här: "Livepoesi laddad med livserfarenheter"  
Anita Jacobson Poesy 2015

10/10
En mycket trevlig finaldag på en händelserik poesivecka med härligt efterhäng med vin och samtal om litteratur, dans och konsten att vara människa.

8/10
Vilken dag! Tusen tack! Blir alldeles varm om hjärtat av det fina mottagandet och alla presenter och applåder! Haft en riktigt bra eftermiddag med elever och lärare på Timrå gymnasium med både föreställning och workshop. TACK! :)

7/10
Poesifestivalen är i full gång och imorgon besöker jag Timrå gymnasium med min föreställning "De lyckligt lottade" och en skrivarworkshop.
PoesY

5/10
Vila i frid bästa Henning Mankell! 

28/9
Om en vecka är det dags för PoesY och jag kommer att besöka gymnasieskolan i Timrå med min föreställning "De lyckligt lottade" och hålla i en skrivarworkshop. Under lördagens final på Länsbiblioteket i Härnösand kommer jag hålla workshop i skrivande kl 12 och en röstworkshop med fokus på framförande kl 13. VÄLKOMNA! :)

24/9
Blidde inte Sthlm... Tågen försenade pga olycka och sedan omdirigering via Ånge och Ljusdal som skulle landa i en ankomst på 14.30 istället för 11:38. Men castingbolaget var justa och sa att det var ok att jag skickade en video. Så nu är det gjort. Bara att hålla tummarna!

23/9
Det brukar gärna bli så att allt händer samtidigt eller att en sak leder till en annan. En castingfirma hörde av sig och imorgon vankas det provfilmning i Stockholm. Kul! :)

21/9
Idag kom reklamfilmen där jag spelar Ola Forssmeds fru. Det var verkligen en rolig inspelning! :)

14/9
Nu kan man läsa min krönika på nätet. Kommer i papperstidningen imorgon. 

12/9
Tack Vindeln för en fantastiskt fin vecka! Det har varit mycket givande på många plan. Härliga möten med nya människor och den helt makalösa naturen! Blev både glad och varm om hjärtat över all fin respons på min föreställning och workshop! Det är sådant jag bär med mig! En krönika blev skriven (kommer i ST på tisdag) och några nya dikter fick se dagens ljus.
Morgon i Vindeln foto Anita Jacobson

10/9
Har idag framfört "De lyckligt lottade" för skolans elever och personal på Vindelns folkhögskola och fick fantastiskt fin respons efteråt. Även workshoppen i "Lust till skrivande" gick bra.

7/9
Trivs som fisken i vattnet i vackra Vindeln. Älven! Som jag älskar älven! Denna brusande, rusande enorma kraft! Tar varje tillfälle jag kan att bege mig ut genom skogen och ner för branta stigar och promenera en bit längs Vindelälven, denna orörda nationalälv och låta mig hänföras och fyllas på av energi. En ynnest att få vara här!
Vindelälven
1/9
Poesihösten nalkas och med den trevligheter och fina upplevelser! Närmast vankas vistelse i Vindeln. Det blir fokus på skrivande och färdigställande av min nya diktsamling men jag kommer även ha ett framträdande för skolan och hålla i en workshop i kreativt skrivande. Workshop blir det även under årets PoesY – då med fokus på röst och framförande. Det ska bli spännande! Jag hoppas på många taggade deltagare som vill väcka upp kroppen och rösten och kanske sedan delta på den öppna scenen. Lördag 10 oktober kl 13 på Länsbiblioteket i Härnösand sätter min workshop igång.

28/8
Härligt! Om en vecka bär det av som stipendiat till Vindeln. Det ser jag mycket fram emot!

18/8
Just hemkommen från en avslappnande och behövlig semester på Lido utanför Venedig. Och idag publicerades en ny krönika i Sundsvalls Tidning >>

29/7
Idag sommarpratade Kristina Sandberg och det var ett rackarns bra program! Väl genomtänkt, tydligt och viktigt!
Jag riktigt rös vid orden "det finns så många fällor för kvinnor att falla i". Lyssna på programmet här! >>

Anita Jacobson poet
21/7
Nu finns min första krönika i Sundsvalls Tidning att läsa! >>

17/7
Känner mig smått berusad. Har tryckt på sändknappen! I poesin så ryms ibland ett helt liv i bara några få rader men här var det rackarns svårt att hålla sig till 3000 tecken. Så mycket jag ville få med! Sicken tur att det kommer fler krönikor att fylla. Jag gör det så gärna! Älskart! Och för den som vill läsa så kommer den i Sundsvalls Tidning på tisdag. 

3/7
Tjohooo!!! Det är inte bara en tropiskt varm dag i dag utan även glädjens dag. Jag har fått jobb som kulturkrönikör på Sundsvalls Tidning! Känns oerhört inspirerande och roligt! Det firas med ett dopp i den svalkande älven! : )

6/6
Alltid lika trevligt att medverka på Litteraturscenen i Sundsvall! Trots regn i luften så kom det publik och folk som spontant stannade till. Alltid lika härligt att höra skratt och få applåder. Tack!
Anita Jacobson Litteraturscenen Sundsvall
30/5
Öppnar dörren och möts av strålande sol och en hel kör av besserwhistlers. Kan inte nån fågel bli lite skönt obstinat och kvittra falskt?

28/5
Trevligt! Har blivit bokad till Onsdagslunchen den 18 november på Kulturmagasinet i Sundsvall​. Då framför jag poesi ur Selmaprisnominerade "Varannan vecka död" och en och annan sång. Välkomna!

24/5
♥GRATTIS MÅNS!!!♥ Fin tevekväll igår. Som på den gamla goda tiden med bara en kanal. "Sitt kvar! Gå ingenstans!" Och vi satt kvar och väntade. Tittade på folks underben och skor. Men vi väntade så gärna. För vi ville hänga kvar och vara med lite till. Få dela den här stunden tillsammans. För det var något enastående vi varit med om. Ryssland mot Sverige i en rafflande kamp. Som en välregisserad tennismatch där alla komponenter fanns med och där vändningen inte hade kunnat komma bättre. Just när man var på väg att ge upp av trötthet då tempot blivit så segt av alla dessa extroverta poängutdelare som gjorde allt för att klänga sig kvar i teveljuset så började tolvorna trilla in till Måns fördel. Matchen vaknade till liv igen! Sverige gick om Ryssland och man kunde riktigt höra hur alla drog en lättnadens suck, förmodligen även Putin. Och när det väl tippade över fanns där ingen hejd.  Avståndet växte och så även glädjen. Euforin. Och på det sätt han gör det – Måns Zelmerlöw! Hela hans återkomst som soloartist efter Allsång på Skansen – helt makalöst!!

22/5
Hemkommen från Stockholm och en helt underbar inspelning med Solsidangänget! Känner mig påfylld av helt fantastiskt vackra miljöer och härliga människor! Så roligt!

16/5
En castingfirma hörde av sig och det bär av mot Stockholm i nästa vecka, trevligt!

15/5
Tack finaste Delje! Vilken härlig publik som skrattade och var med på noterna! Blev verkligen glad och varm i hjärtat av all fin respons! Kul att ni uppskattade föreställningen! Och nu är "Varannan vecka död" helt slutsåld! Så ny upplaga måste tryckas!

14/5
Japp, vi ses ikväll klockan 19 i Vattjom, Deljelokalen! Hjärtligt välkomna!! : )

13/5
Imorgon är det dags för föreställning igen och jag känner mig peppad! Ska bli riktigt roligt! Välkomna! : )

4/5
Haha, scrollar ner och läser mina senaste inlägg och inser att jag vurmar för ordet trevligt i en eller annan form. Eller är det helt enkelt så att trevligheterna bara råkar ramla in? 
Anita Jacobson De lyckligt lottade
Låt er berusas av poesi! Varmt välkomna till Deljelokalen i Matfors 14 maj denna Folknykterhetens dag kl 19. Må hända att man blir lite lyckligare! : )

30/4
Idag är en sån där dag då körsuget är som störst. En dag då jag kan längta tillbaka till tiden när jag sjöng i kör. Att få vara en del av en gemensam mäktig körstämma, få brista ut i Vintern rasat och Välkommen du sköna maj så det riktigt dånar om det och nackhåren reser sig! Det är mäktigt. Trevlig Valborg! : )

29/4
Trevligt! Bästa bokhandlare Lennart hörde av sig och det vankas framträdande på Litteraturscenen på nationaldagen. Det ser jag fram emot! : )

22/4
Stockholm och en dags reklamfilmsinspelning med ett mycket trevligt team på Bright Film.

17/4
Tjohej, vad trevligt! Jag har fått ett stipendium via Norrländska Litteratursällskapet. Det vankas två härliga skrivarveckor och vistelse i Vindeln med framträdande. :)

3/4
Dagarna rullar på och jag har hunnit vara i Stockholm en sväng också. Det blev fotografering hos en castingfirma för framtida produktioner och medverkan på ett hörn i serien "Gåsmamman". Mycket rulltrappa och dragandes på resväska blev det då det utspelade sig på en fiktiv flygplats i ett fiktivt Oslo. 

25/3 
Tonight, tonight...! Ikväll ses vi på Sojateatern kl 19. Välkomna! :)De lyckligt lottade

24/3
Känner mig lyckligt lottad att ha fått möta en helt underbar publik ikväll på Sveateatern. Blommor, applåder och massor av kärlek! Tusen tack!!

23/3
Ikväll vankas invigning och mingel. Imorgon tisdag gästspelar jag på Scen Sundsvalls årsmöte och på onsdag kan man se hela min föreställning på Sojascenen (fd Almamia) kl 19. Finns platser kvar så boka via Entré Sundsvall.

18/3 Idag kan man läsa i Sundsvalls Tidning om invigningen av Sojascenen. Så rackarns kul att vara en del av detta! Ett fint program vankas med teater, musik och poesi. Så passa på att fylla på med kultur efter vinterns letargi och bli lite lyckligare på köpet. För er som vill se min föreställning på onsdag 25 mars – skynda att boka biljetter på Entré Sundsvall, det finns bara 40 platser! Varmt välkomna! 

Anita Jacobson 
Foto: Susanne Holmlund, Sundsvalls Tidning

17/3
Idag möte och presskonferens på Teater SOJA inför invigningsveckan. Det är nu det händer!!

16/3
Blev intervjuad av Sundsvalls Tidning – Sju sköna frågor och ja, jag leverera sju sköna svar. Fick även senaste numret av Provins i brevlådan – trevligt! 
Provins

11/3
Det vankas trevligheter i Sundsvall vecka 13. Välkomna!
Sojascenen

9/3
Imorgon blir det träff med pressen på Kulturmagasinet Sundsvall​ angående den nya essäsamlingen "Vi läser dig Lars Ahlin" och efter det raka vägen till P4 Radio Västernorrland för att tipsa om egenutgivning. 16:10 är det läge att slå på radion och lyssna!

5/3
Oh what a beautiful morning, oh what a beautiful day! Känner mig så peppad och på och det ska bli så roligt med två föreställningar idag! Välkomna!!

4/3
Imorgon blir det dubbla föreställningar! Först kl 12 på Kapellgården i Storboda för PRO och SPF Seniorerna och sedan för alla åldrar kl 19 på Folkets Hus i Ånge. Välkomna!

3/3
Tjohooo, det finns ett förlag som skriver att de älskar min poesi! Och vill ge ut till hösten!

2/3
I år är det hundra år sedan Lars Ahlin föddes och det firas bland annat med denna fina essäsamling – där jag har den äran att medverka!  
 /10982129_10202546898152076_3503501881034747375_o.jpg

25/2
Trevligt! En förfrågan via Författarcentrum trillade just in – det blir till att spela dubbelt 5 mars! En föreställning kl 12 och en kl 19 och båda i Ånge kommun. Har räknat antalet böcker jag har kvar och de är försvinnande få – skrämmande få – så en nytryckning måste ske ganska snart. Egentligen omedelbart men jag avvaktar då förhoppningsvis trevliga besked från förlag är i antågande.

24/2
Det trillar in bokningar av både föreställning och böcker, trevligt! Idag fick jag ännu en bokbeställning från BTJ på "Varannan vecka död" och en ny bokning av min föreställning "De lyckligt lottade". 

23/2
Hemkommen från en trevlig kväll på biblioteket där det bjöds på ett fint föredrag om Tove Jansson. Tre damer ur publiken tyckte att det var deras turkväll när de förstod vem jag var och kunde köpa sig en varsin signerad bok. Härligt att få vara någons lycka! 

19/2
Mycket trevlig tillställning på LAVA-förlag och härligt efterhäng med några av de andra nominerade författarna. Är så rackarns glad för all fin respons jag fått. Då på plats efter att jag framfört några dikter ur Varannan vecka död så kommer Staffan Götestam fram och tackar alldeles särskilt för ett fint framträdande och undrar om jag kan alla dikter utantill! Och flera nämnde Teater Brunnsgatan Fyra – och tyckte att där borde jag spela. Ja, det vore riktigt kul! : )

18/2
Ett stort varmt grattis till Conny Palmkvist som med sin roman "De flyende skyldiga" vann Selmapriset! Imorgon vankas prisceremoni i Stockholm och det ska bli rackarns roligt och jag är glad och stolt att vara en av de fem som nominerades och tack alla som hejat och hoppats – det gläder mig och gör mig varm om hjärtat! Tusen tack!!

17/2
Trevligt! Det trillar in bokningar av min föreställning "De lyckligt lottade" och på torsdag vankas resa ner till Stockholm och prisceremoni på LAVA-förlag då det allra första Selmapriset ska delas ut. Känner mig så glad och hedrad att ha blivit en av de fem nominerade! : )

15/2
Tack för en helt fantastisk dag på Södra berget med Riksteaterns Scenkonstdagar. Helt underbar publik och fint arrangerat!

De lyckligt lottade – Anita Jacobson
13/2
Nu är det bokat och klart! Jag spelar "De lyckligt lottade" på Folkets Hus i Ånge 5 mars kl 19 pris 80 kr och biljetter kan förbokas på  0690-150 90. Varmt välkomna!

12/2
Känner mig peppad inför helgen och framträdandet på Riksteaterns Scenkonstdagar i Sundsvall. Ska bli så kul!!

9/2
Blev intervjuad 06:20 på morgonen av Radio P4 Västernorrland. Vi pratade om Selmapriset och jag framförde två dikter ur Varannan vecka död.

8/2
Tack Stockholm för härliga dagar! Verkligen trevligt med framträdandet i Tungelsta och helt fantastiskt roligt att spela på RoJ-teatern. Blev så glad och varm om hjärtat av all fin respons efter föreställningen! TACK! 

7/2
Japp, ikväll spelar jag De lyckligt lottade på RoJ-teatern i Gamla Folkets Hus i Handen 18.30. Bara 16 biljetter kvar i detta nu. Välkomna!

5/2
WOW! Jag är så otroligt glad!! Jag är en av de fem som är kvar att kandidera till Selmapriset och vilket fantastiskt fint omdöme! "Sist men inte minst utmärkte sig poeten Anita Jacobson med samlingen Varannan vecka död. I hennes dikter gömmer sig de djupaste känslor efter en separation – vilka gestaltas i en vardagsrealistisk stil som kan mäta sig med en av våra största diktare i modern tid: Eeva Kilpi." VILKEN LYCKA!! : )

4/2
Det närmar sig! Imorgon blir det framträdande i Tungelsta och på lördag föreställning på RoJ-teatern Ga Folkets Hus i Handen. Bara 17 biljetter kvar, så skynda boka >> 
Varm välkomna!

28/1
Det blir visst radio idag med! Lokalradion i Haninge ringer upp i eftermiddag för en intervju. Trevligt! : )
27/1
Mycket trevligt att vara i radion tillsammans med Magnus Leijon. Vi hade kunnat prata på hur länge som helst tror jag! Hoppas på att få anledning att göra återbesök efter Selmaprisutdelningen i Stockholm. : ) Lyssna på intervjun här >>

25/1
På tisdag förmiddag efter halv elva blir det intervju hos Magnus Leijon i Radio P4 Västernorrland.   

20/1
Det vankas mer trevligheter i februari! Den 15:e medverkar jag tillsammans med Teater SOJA under Scenkonstdagarna i Sundsvall med en bit ur "De lyckligt lottade". Scenkonstdagarna är ett arrangemang av Riksteatern.

17/1
På Smakprov.se kan ni läsa den nominerade diktsamlingen! Eller varför inte låna hem den från biblioteket. Eller ännu hellre köpa ett ex att kunna plocka fram när helst lusten faller på. : )

15/1
Var visst omnämnd i Sundsvalls Tidning idag angående Selmapriset. : )
"Anita Jacobson, välkänd estradpoet i Stöde, har gett ut poesisamlingen "Varannan vecka död" som nu är en av kandidaterna till det nya Selmapriset." Och här en intervju i Dagbladet – Norrlandspoet kan få Selmapriset.
/skarmavbild-2015-01-15-kl-13-33-59.jpg

14/1
Nu är det klart med framträdandena i februari i Haninge utanför Stockholm. Det blir i min gamla hembygd Tungelsta på torsdagen den 5:e februari i Kreativa Ladan bakom Konsum. Det kommer att bli ett smörgåsbord av olika författare, många debutanter och alla kommer presentera sig under ca tio minuter och därefter signering. För den som vill ha mer av min poesi och se hela min föreställning så finns chansen lördag den 7:e februari på RoJ-teatern i Handen. Då kör jag "De lyckligt lottade" ca 50 min med start 18.30. Biljetter bokas och köps via RoJ:s hemsida, pris 80 kr. Fika finns till försäljning innan. Boksignering efteråt. Välkomna!!

13/1
En av de aderton... Spännande och riktigt roligt!! Verkligen bra initiativ och efterlängtat att egenutgivare uppmärksammas och får ett eget pris! Alla tiders!! : )
/skarmavbild-2015-01-13-kl-22-29-52.jpg
12/1
Tjohooo!!! Fick just precis ett mycket trevligt besked från Katarina Vastamäki som är lektör på Lava Förlag – att min bok "Varannan vecka död" gått vidare till en slutgiltig jurygrupp som kommer att utse vinnaren av Selmapriset! Detta år kunde inte börja bättre!! : )

11/1
Det som är på gång just nu förutom skrivande är några dagar i Stockholm i februari med författarframträdande och föreställning. Det ser jag mycket fram emot! : )

♥ Vill önska alla en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR! ♥

10/12
Den 7:e februari kommer jag spela "De lyckligt lottade" på RoJ-teatern i Haninge. Känns extra roligt att få gästspela i min barndoms hemkommun och åter få stå på scengolvet i Gamla Folkets Hus där jag var med och spelade som nittonåring. 

9/12
Trevligt med bokbeställning från BTJ! Och ännu mer trevligheter vankas till kvällen med Arne Dahl, Jonas Moström och Emelie Schepp på Bokens Afton. : )

7/12
Vilken vecka detta har varit! Från väktare på film till poet i butik och däremellan ett helt underbart Pecha Kucha som gav en storbeställning av min senaste bok som julklapp. Poesi till jul – det är att ge medicin för själen det! : )
I väntan på tagning Anita Jacobson som väktare på film Anita Jacobson poet Sundsvalls Julfestival

28/11
På torsdag 4/12 är det dags för Pecha Kucha Night på Quality Hotel – jag kommer att framföra poesi ur "Varannan vecka död" till 20 färgstarka foton. Välkomna! 
Pecha Kucha

25/11
Tänk att min allra första essä skulle få den äran att komma med i en bok till 100-årsminnet av Lars Ahlins födelse – utkommer 4 april 2015.

24/11
JAAA!!!! Är så rackarns glad över att allra bästa fina Kristina Sandberg vunnit Augustpriset!!! Så välförtjänt!!! 
Anita Jacobson och Kristina Sandberg

22/11
Nu finns mina böcker med på Bokrondellen så att alla bokhandlare i hela Sverige kan köpa in dem. Praktiskt. Men bästa pris får man vid köp i samband med att jag framträder, så är det. Vill ni beställa direkt här på hemsidan kostar "Varannan vecka död" 119 kr och nyutgåvan av "De lyckligt lottade" 100 kr – porto tillkommer.

19/11
Lördag den 6:e december kommer jag att medverka under Julfestivalen på Akademibokhandeln i Vängåvan, Sundsvall. Det blir framträdande och signering av "Varannan vecka död" och nyutgåvan av "De lyckligt lottade". Välkomna!

13/11
Har sedan en liten tid tillbaka ordnat med en författarsida på Facebook om någon är intresserad av att följa och gilla.

12/11
Jag har tackat ja till att medverka på nästa Pecha Kucha Night Sundsvall. Har aldrig varit på ett Pecha Kucha så det ska bli riktigt spännande. Det kommer bli att jag framför ett antal texter ur "Varannan vecka död" till 20 foton och det hela går av stapeln torsdag den 4:e december på Quality Hotel i Sundsvall kl 20.20. Välkomna! : )

8/11
Fick just besked att Lars Ahlin-sällskapet vill ha med min essä (min första någonsin!) i en kommande samling som ges ut inför 100-årsminnet av Lars Ahlins födelse. Riktigt roligt!

4/11
Från och med nu finns mina två föreställningar "De lyckligt lottade" och "Varannan vecka död" i Teater SOJAs utbud och jag och producent Malin Berglund jobbar för fullt med att lägga turné för våren.

1/11
Fick äntligen tag på ett ex av papperstidningen med senaste recensionen och ser att min bok har fint sällskap av Julian Barnes och självaste Modiano.
Sundsvalls Tidning

31/10
Jag fick den stora äran och nöjet att följa våra två gäster från Brest, Belarus till Vasamuseet innan jag fortsatte min färd norrut. Mycket trevligt att göra bekantskap med bibliotekarien Tamara Mikhaltjuk och poesivinnaren Jevgenia Prakaptjuk och även om språket var bristande då hon inte talade så mycket engelska så förstod vi varandra. Det är väl något speciellt oss poeter emellan. : )
Jevgenia Prakaptjuk och Tamara Mikhatjuk

30/10
En fin kväll på Författarförbundet inbjuden av Maria Söderberg och Litteraturresan Belarus med god mat och intressanta samtal och framträdanden. Jag var sist ut och levererade några dikter dels från "De lyckligt lottade" där tre har blivit översatta till belarusiska och sedan halkade jag in på "Varannan vecka död" som trots allt slutar i dur och det kan man sannerligen säga att kvällen också gjorde. Mycket trevligt!  

27/10
På torsdag bär det av mot Stockholm och träff med middag på Sveriges Författarförbund med Litteraturresan/Belarus arrangerat av Maria Söderberg och en massa härliga människor som på ett eller annat sätt varit delaktiga i detta fantastiska projekt. Astrid Trotzig kommer att berätta om sitt författarskap och jag kommer att framföra någon av dikterna som översatts till belarusiska.

24/10
Recension av Varannan vecka död på st.nu (kommer i Sundsvalls Tidning imorgon) av Anne Brügge:
"Anita Jacobson från Stöde har varit Västernorrlands länsmästare i Poetry slam och har utöver estradpoesi även en anspråkslös bokutgivning på eget förlag. Hon har turnerat med föreställningen och boken De lyckligt lottade. 

Nu slår hon till med en dramatisk titel: Varannan vecka död. Varannan vecka är ett känt begrepp, en av skilsmässans konsekvenser. Ur förälderns synvinkel varierar en levande vecka med en död.

Ett tjugoårigt äktenskap har stelnat. Mannen sätter stopp för istiden. I ett slags dedikation tackar författaren honom för "modet att bryta upp och ta ansvar för vår egen lycka och liv". 

Själva dikterna är lika knöligt formulerade och fungerar nog bäst på en scen, men där finns en prägel av äkthet och absolut en möjlighet att känna igen sig. När det inte räcker att måla huset, när det inte hjälper att ta emot ett välment erbjudande om barnvakt för en mysig helg, då är det nog för sent. De hade klamrat sig fast bara. "Och det tog tid / innan vi var ärliga och såg / att det var du, det var jag, det var vi / men det var då".

Efter en tid av oro och ensamhet vänder den här historien. Via datorn hittar kvinnan ny lust, "mitt tangentbord lyser som en stjärnhimmel",men mannen är gift och det händer kanske bara i deras hjärnor. 

Självupplevt – nåja, låt oss vara försiktiga med slutsatsen. Det är fyndigt av Anita Jacobson att låta kvinnan gå från blindhet till blindhet. Hon vill vara naiv, tro på kärleken igen och på sista raden ropa: "Man måste få vibrera!"

Egentligen är titelns ord om Varannan vecka död mest ett avstamp mot Varje vecka liv (åtminstone i fantasin)."
Varannan vecka död
23/10
Nu finns den nya utvidgade utgåvan av De lyckligt lottade att köpa på Akademibokhandeln Vängåvan. Och den 6:e december under Julfestivalen är jag i butiken och fyller några av dikterna med kropp och röst och signerar för den som så önskar. 

19/10
Näst sista föreställningen av fantastiska Sagerfeldts i Sundsvall och varsamt knyts den vackert vävda säcken ihop. Är glad att jag fått hänga med det här gänget och hjälpt till med texter till programblad och lite annat. Hade gärna varit med på scen men en Bokmässa kom emellan. Hädanefter blir det dock mer häng på Teater SOJA då mina föreställningar kommer ingå i utbudet. 

17/10
Böckerna redan färdiga att hämtas! Underbara Mittuniversitetet köpte inte bara in böcker till biblioteket de serverade rackarns god mat också! Lunchbuffé med efterrätt! Det gör en poet lycklig! : )

16/10
Trevligt. Mina böcker efterfrågas på lokala biblioteket men inte bara för att lånas hem utan de vill köpa dem. : )

15/10
Helt fantastiska dagar i Härnösand med fin publik! Tack! : )
Idag bär det av mot tryckeriet och prata detaljer kring den nya tryckningen av "De lyckligt lottade" så att allt blir rätt denna gång. Det är lätt hänt att det kan bli lite fel om man är ny på jobbet. Men vem vet kanske intresset av att ha en udda tryckning finns hos någon hängiven samlare? Alla dikter finns med, det slank bara in en blank sida där det inte skulle så att allt blev förskjutet. Men nu ska det bli rätt. Och nya ex av "Varannan vecka död" finns och de blev precis som de skulle. 

 /poesy-affisch-korr4.jpg

10/10
Men så roligt! Fick precis mejl om att min bok "Varannan vecka död" är ett utav de alster som i nuläget anses som lovande att kandidera till det nya Selmapriset! Helt fantastiskt kul bara det att anses lovande! : ) 
Ser verkligen fram emot att åka till Härnösand och framträda ikväll - ska bli så kul! Vilken dag detta blev och den har knappt börjat! Äntligen visade norrmännen att de kan göra rätt och Malala får fredspriset! Och detta trevliga mejl om Selmapriset och att jag ska upp och spela "De lyckligt lottade". Ja, det är så att man faktiskt känner sig genuint lycklig idag! : )

9/10
Härligt! De ringde från tryckeriet och böckerna är klara! Så imorgon blir det bokrelease på den nya "De lyckligt lottade" som innehåller tidigare outgivet material som varit med på scen. Plus att det kommer finnas alldeles färska nya ex av "Varannan vecka död". Ses imorgon på Härnösands Konsthall kl 19. Välkomna! : )

Anita Jacobson poet
Foto: Hasan Issa Alyasiri

8/10
PoesY är i full gång och själv har jag hunnit göra tre framträdanden med fantastisk fin publik som var med hela tiden och det både skattades och snyftades till emellanåt. Framträdandet igår på Kulturmagasinet blev ca 45 min lite drygt och jag tror att en ny föreställning fått sett sitt första ljus! : )
Anita Jacobson Kulturmagasinet PoesY

Varannan vecka död på Kulturmagasinet. Foto: Gunilla Grill

 Anita JacobsonAnita Jacobson

3/10
Väntar på en ny bokleverans från tryckeriet. Förhoppningsvis är de klara för att hämtas på måndag. Annars får intresserade skriva upp sig och så får jag ha boksignering vid ett extra tillfälle på biblioteket i Stöde. Roligt att böckerna går åt! Och de ex som biblioteket köpt in är utlånade. Det verkar som att det våras för poesin så här på hösten. Kul! : )

2/10
Skulle egentligen på träff med Sundsvall skriver och läser på Tapas Bar men det är en förkylning i hästväg som jag råkat på med en hosta som inte är av denna världen. Det är bara att fortsätta kurera sig med många koppar varmt att dricka och vila.
Vill bli frisk nu! 

Anita Jacobson

1/10
Varannan vecka död har fått en fin recension av Svenarne Jansson på Akademibokhandeln i Sundsvall.  

29/9
Är just hemkommen från en helt fantastisk Bokmässa! Vilka möten och vilken underbar respons från publiken! Tack! Verkligen härliga dagar! Återkommer - har råkat fått en ordentlig förkylning så som så många andra som var på mässan. Ska bädda ner mig med en kopp honungsvatten och en god bok! : )

 

/logo-30years.png

Anita Jacobson Bokmässan 2014

25/9
Härligt var det att vara på plats på Bokmässan med full fokus på Litteraturscenen och Rum för poesi - allt annat fick bli bonus efter den dramatiska olyckan. Framträdandet på Litteraturscenen visade sig vara 30 min och inte 15 som jag hade fått information om - blev förvånad men låtsades inte om något utan litade på att presentatören Arne Johnsson skulle komma med bra frågor, och det gjorde han och vi lyckades fylla ut tiden med ett intressant samtal kring poesin som nyckeln till nya dörrar och då bland annat inom skolan och lusten till kreativt skapande. Jag avslutade med sju dikter ur min nya diktsamling. Efter lunch var det så dags att kliva upp som fjärde poet i Rum för poesi och det var lite nervöst då texterna är så färska men det gick över förväntan och jag fick en otroligt fin respons. En ur publiken ville till och med ta en selfie med mig efteråt, en ny erfarenhet! : ) 

Anita Jacobson Bokmässan i Göteborg 2014
24/9
Det blev en dramatisk resa ner till Göteborg. Först missade jag anslutningen från Stöde med några sekunder och det fanns inga taxin att tillgå så det var bara att köra in till stan och som tur var kunde jag stå på teaterns parkering. Väl ombord på tåget mot Stockholm hann vi i stort sätt bara lämna Sundsvall så krockade vi med en dumper! Jag stod i Bistron när tåget krängde till och lyckades med nöd och näppe hålla i mig så jag inte skulle tappa balansen. De framför mig fick hett kaffe över sig. Det var en rejäl inbromsning och duns så vi förstod att vi krockat med något, en älg trodde någon. Men det var en dumper. Som tur var en tom dumper och som tur var körde vi bara 70 km/h. I första klass hade väskor farit ner och endel fått dem i huvudet. En kvinna fick fara till sjukhus med känningar i nacken. Vi var alla chockade. Det kom ambulanspersonal och poliser för att fråga hur det var med oss. Två timmar efter kollisionen blev vi evakuerade till bussar som skulle ta oss ner till Stockholm. När vi klev ur tåget var det på en provisorisk landgång och det stod flera stora starka män ur räddningspersonalen och tog emot en med varma trygga händer och det var så påtagligt att nu blir jag räddad. En märklig känsla.
Ett tag visste jag inte om det skulle gå att fokusera om och kunna leverera till Bokmässans framträdanden men väl på hotellet många timmar senare så var det bara det som gällde och att få en stunds vila.

23/9
Nedräkning pågår och nu bara två dagar kvar till Bokmässan! Imorgon åker jag med tidigt tåg och kommer fram till Göteborg på eftermiddagen. Tänkte hinna njuta lite av hotellets faciliteter och riktigt ladda inför torsdagen. Ska bli så trevligt och kul!

22/9
Nu är det bara tre dagar kvar till Bokmässan i Göteborg! Idag skickade jag in en ny version av "De lyckligt lottade" till tryckeriet. Den kommer att innehålla extramaterial som bara varit med på scen tidigare. Så lagom till årets PoesY kommer den att finnas tillhands och det blir en slags bokrelease eller i alla fall debut i bokform för några av mina tidigare texter.

16/9
Bokmässan närmar sig och det känns härligt att få fokusera på något livgivande och positivt efter det mörka valresultatet i helgen. Jag kommer ha tre framträdanden under bokmässan och först ut är "Poesin nyckeln till nya dörrar" på Litteraturscenen torsdag den 25 september kl 11.00. Därefter blir det uppläsning ur "Varannan vecka död" i Rum för poesi tillsammans med Philip Teir, Andrés Stoopendaal och Christer Hermansson mellan 14-15. Sedan avslutar jag med ett framträdande på söndag den 28 september kl 15.30-15.55 på Internationella Torgets Lilla Scen. Välkomna!

9/9
Nu finns min nya diktsamling "Varannan vecka död" att beställa via kontaktformuläret för 119 kr + porto 30 kr. Den finns även att köpa på Akademibokhandeln Vängåvan i Sundsvall.

6/9
En fantastisk dag att ha bokrelease på! Mycket folk och underbart väder! Här med bästa Kristina Sandberg!
Anita Jacobson och Kristina Sandberg

/jpeg.jpg

 4/9
Titta! Där ligger de så snällt och väntar. Det kommer således att finnas böcker att köpa på lördag. 
Varannan vecka död

31/8
Nu har ord ur min kommande diktsamling haft premiär vad gäller att få fyllas av kropp och röst och möta en varm lyssnande publik! Tack alla fina som kom till Matfors bibliotek! 

25/8
En månad kvar till Bokmässan i Göteborg och där kommer jag att framträda vid tre olika tillfällen: torsdag 25/8 på Litteraturscenen kl 11 och i Rum för Poesi kl 14-15 och sist men inte minst söndag 28/9 kl. 15.30–15.55 på Lilla Scenen Internationella torget. Det kommer att bjudas på poesi utifrån att använda det som nyckeln till nya dörrar och jag kommer framföra både nyskrivet ur "Varannan vecka död" och något ur "De lyckligt lottade". Välkomna!

23/8
Närmaste framträdande är på biblioteket i Matfors och då bjuder jag på alldeles nyskriven poesi ur "Varannan vecka död". Jag börjar klockan 13 och håller på i ca 40 minuter och sedan tar lyriksällskapet vid fram till kl 16. Det vankas fika tror jag och kanske lite musik också. Välkomna! 
/kulturveckan-affisch14.jpg

21/8
Så trevligt, flera bokningar har trillat in idag! Det blir framträdande på Stöde bibliotek den 6:e oktober kl 18.00 och Kulturmagasinet i Sundsvall den 7:e oktober kl 12. Välkomna! 

20/8
Skriver om Norrländska Litteratursällskapets härliga Sommarmöte på e-PROVINS.

18/8
Nu är programmet för Internationella Torget på Bokmässan i Göteborg klart och jag framträder 28/9 kl 15.30. Välkomna! 

15/8
Efter guidad tur genom konstgångtunneln Lev! även kallad "Sara Lidmans Tankegång" - så blev jag kär i Umeå! ♥

14/8
På väg upp mot Kulturhuvudstaden Umeå så fick jag en trevlig bokning till PoesY vecka 41 från Härnösands konsthall och det blir hela föreställningen "De lyckligt lottade" plus boksignering. 

13/8
Idag fortsätter repetitionerna av "Sagerfeldts i Sundsvall" med regissör Marianne Tedenstad och det är verkligen en fin ensemble. Själv ska jag hoppa in och läsa en roll och vara scenografen behjälplig. Imorgon bär det av mot Umeå och Norrländska litteratursällskapets sommarmöte! : )

12/8
O Captain! my Captain! our fearful trip is done,
The ship has weather’d every rack, the prize we sought is won,
The port is near, the bells I hear, the people all exulting,
While follow eyes the steady keel, the vessel grim and daring;
But O heart! heart! heart!
O the bleeding drops of red,
Where on the deck my Captain lies,
Fallen cold and dead.

O Captain! my Captain! rise up and hear the bells;
Rise up—for you the flag is flung—for you the bugle trills,
For you bouquets and ribbon’d wreaths—for you the shores a-crowding,
For you they call, the swaying mass, their eager faces turning;
Here Captain! dear father!
The arm beneath your head!
It is some dream that on the deck,
You’ve fallen cold and dead.

My Captain does not answer, his lips are pale and still,
My father does not feel my arm, he has no pulse nor will,
The ship is anchor’d safe and sound, its voyage closed and done,
From fearful trip the victor ship comes in with object won;
Exult O shores, and ring O bells!
But I with mournful tread,
Walk the deck my Captain lies,
Fallen cold and dead.
 - Walt Whitman -

RIP Robin Williams

9/8 
Under "Belarusian-Swedish Literary Days in Brest" lärde jag känna Sissel Almgren och snart far hon på sin livs resa och vi får följa med i hennes så vackert formulerade blogg - Brev från Tanah Air

8/8
Första veckan hos Teater SOJA går mot sitt slut och det har varit en fin vecka. Så energigivande och stimulerande att emellanåt ha arbetskamrater - en bra balans till det ensamma skrivandet. Pjäsen "Sagerfeldts i Sundsvall" kommer verkligen bli en underhållande och intressant föreställning - premiär den 27/9 och spelas fram till 17/10. Innan dess vankas det bokfest i Sundsvall i och med Höstfestivalen på Vängåvans bokhandel som sammanfaller med Stenstansdagarna den 6:e september. Jag kommer befinna mig både i bokhandeln och ute på torget. Teater SOJA kommer ha ett stånd där bland annat mina böcker kommer att finnas till försäljning. På bokhandelns höstfestival kommer även bästa Kristina Sandberg att medverka med ny bok - det ska bli så roligt att träffas igen! Det var i slutet av 2012 som vi var ute på en Norrlandsturné ihop tillsammans med Peter Lucas Erixon, Björn Löfström och Mikael Niemi (de två sistnämnda var inte med under hela turnén). Men nu nämast vankas det helg! Allt gott! : )

7/8
Tjohoo, vad kul! Fick just veta att jag ska framträda i Rum för poesi på Bokmässan i Göteborg. Så nu är det bokat både Litteraturscenen kl 11 och Rum för poesi kl 14 under torsdagen den 25 september och så kommer det bli framträdanden vid Internationella torget. Håll utkik och be there! : )

5/8
Tidig augustimorgon doftar nystart och jag minns språngmarscherna till bussen, jag var tidsoptimist redan då. Men vad finns där att skynda till egentligen? Livet är här och nu, det är det som pågår. Då och nu och som ibland kräver en springtur för att hinna med i sammanhanget för det finns ramar att passa in i men jag antar att jag nog alltid har varit och kommer alltid förbli ett motiv på tillfälligt besök.

4/8
I arbete hos bästa Teater Soja! I september vankas det premiär på en nyskriven pjäs om den fiktiva familjen Sagerfeldts. Fick först förfrågan om att vara med på scen men premiären krockar tyvärr med bokmässan så jag är med i allt möjligt runtomkring. Just nu läser jag på om den märkliga emigrationen till Brasilien som förekom från Sundsvall under 1891 och ska sammanställa det till en text i programbladet. Verkligen spännande och kul att vara en liten del i maskineriet fram mot en ny föreställnings födelse.

2/8
På måndag börjar jag mitt nya jobb på Teater SOJA, ikväll häng med sväng i Härnösand - eller med kniv blev det visst. Plankstek dramatiskt serverad med tungur knivur! 
Anita Jacobson

21/7
Lyssnat på Athena Farrokhzads Sommar i P1. Helt makalöst bra! Jag och Athena träffades i våras då vi var inbjudna att medverka under Belarusian-Swedish Literary days i Vilnius. Heja, heja Athena! Modigt och bra! : )

20/7
Nu är jag äntligen klar med min nästa diktsamling som bär titeln "Varannan vecka död" där jag behandlar temat skilsmässa, både före, under och efter. Nu ska den bara skickas iväg till tryckeriet som jag hoppas inte har semesterstängt. 

18/7
Så trevligt att bli inbokad på jobb så här mitt sommaren! Kulturveckan i Matfors den 31 augusti kl 13.00 på biblioteket. Jag kommer att premiärläsa alldeles nyskriven poesi ur "Varannan vecka död" som är titeln på min nya diktsamling - vore kul om den hann komma i tryck tills dess, blir spännande att se, då kan det hända att det rent av bli en bokrelease på köpet! Välkomna! : )

16/7
Sommaren fortsätter att le på ett behagligt vis och jag fortsätter att stångas med orden och tiden som rinner iväg alldeles för snabbt! Mycket som måste bli färdigt denna vecka!

7/7
Skrivarvecka och sommaren har äntligen visat sin bästa sida med blå himmel, sol och så där härligt lagom varmt.
 
23/6
Så trevligt, det vankas Sommarmöte i Umeå med Norrländska litteratursällskapet i augusti. Ser jag fram emot!

16/6
Nu är det klart att jag kommer att vara på Litteraturscenen på Bokmässan i Göteborg torsdag den 25 september kl 11.00. Imorgon bär det av till Stockholm för filminspelning och middag med bästa, finaste vännen sopranen Erika Sax. : )

9/6
Tågresa ner till Stockholm och provfilmning med äldsta dottern. En helt underbar dag fick vi tillsammans och tågresan som även innebar buss mellan Uppsala och Stockholm blev fylld med en massa tokigheter och skratt. Så underbart att få egentid tillsammans bara hon och jag! : )

6/6
Sundsvall bjöd på strålande sol och flaggviftande glada människor, musik, litteratur och konst. Det blev en fin dag och alltid lika trevligt att samtala på scen med bokhandlare Lennart Bergström. Fin publik! Tack! : )

27/5
Är hemkommen från fantastiska litteraturdagar i Vilnius och Brest som arrangerats av projektledaren och eldsjälen Maria Söderberg och har så gjorts ända sedan 2002. Det blev intressanta och inspirerande möten med författare, poeter, musiker och framträdanden inför en underbar publik. Från Sverige var det jag och Athena Farrokhzad som var de inbjudna poeterna i Vilnius och i Brest var det jag och Sissel Almgren. Så vackert att höra sina texter översatta till belarusiska, ett språk och melodi som verkligen dansat rakt in i mitt hjärta.
Vid kvällens framträdande i Vilnius så läste fd svenska ambassadören Stefan Eriksson mina texter på belarusiska.Foto: Jaŭhien Z Litvy
Här ser ni Stefan Eriksson i färd med att tolka mig till belarusiska. 
Vid en av middagarna i Vilnius samtalade jag med den polska författarinnan Malgorzata Sztejnert och hon upplevde att mina läsningar hade gett henne en annan blid av det svenska språket, vilket kändes oerhört glädjande. Det var starkt att möta alla dessa modiga litteraturanhängare som trots svårigheterna att verka i sitt eget land ändock gör det och när jag pratade med Nadja som arbetade för de kommande litteraturdagarna i Brest och förstod hur hennes verklighet såg ut med att inte öppet få uttrycka sina åsikter så blev jag mycket berörd. Vi fick känna på hur det kan vara att bli granskad i en kontrollstat som Belarus. Det var inte helt lätt att varken komma in eller ut ur landet och på det första hotellet i Minsk kontrollerades varenda papper och kopierades för att arkiveras. Man kan undra vad de gör med alla dessa uppgifter. Mötet oss människor emellan var trots allt så mycket större att det absurda med en diktatur inte kunde sinka glädjen men visst var det drabbande och berörande stunder särskilt mötet med underbara författarinnan Natalka Babina som öppnade hela sin famn och visade oss runt i sin hemby som låg precis vid den kameraövervakade landsgränsen.

 Foto: Maria Söderberg
Trots det obehagliga med övervakningen så var platsen sagolikt magisk med sin knastertorra vitmossa och sjungande grodor. Många och starka är intrycken från denna resa och de klingar med en positiv och hoppfull efterklang, trots allt.

19/5
Filminspelning av G.W Perssons "En annan dag, ett annat liv" på restaurang Tennstopet i Stockholm för SVT-drama.
Anita Jacobson filminspelning

15/5
Mot Litauen och medverkan i Belarusian-Swedish Literary Days i Vilnius inbjuden av Maria Söderberg.
Belarusian-Swedish Literary Days in Vilnius

12/5
Mot Stockholm och kostymprov på SVT-drama.

7/5
Det vankas intensiva dagar framöver med både filminspelning hos SVT-drama och resa till Vilnius med framträdanden och veckan därpå förmodligen Brest (är inte helt klart med visum ännu). 

6/5
Var på en mycket trevlig Bokens Afton i Sundsvall där Bengt Ohlsson och Fredrik T Olsson samtalade med bokhandlare Lennart om sina alster och liv. Inför kvällen sträckläste jag Bengts nya bok Swing, ett relationsdrama om ett par i medelåldern som nästan av en olyckshändelse hamnar på swingerklubb. En bladvändare med humor, vardagsnära dialog och riktigt bra sexskildringar, rekommenderas varmt!
Bokens Afton  med Bengt Ohlsson  
3/5
Idag är det världsdagen för pressfrihet och Finland toppar listan medan Sverige skamset släntrar in på en tiondeplats.

2/5
“Man ska dricka sitt kaffe av lust, inte av last” är banne mig det bästa citatet jag råkat på på länge och ett användbart synsätt på mycket här i livet. 

23/4
Världsbokdagen och det har blivit klart att jag ska medverka under Belarusian-Swedish Literary Days i både Vilnius (Litauen) och Brest (Vitryssland). Det kommer bli ett riktigt äventyr som väntar och det är verkligen spännande att få resa till platser man annars inte skulle ha kommit till och möta nya bekantsaper och allt inom ramen för poesi. Trevligt! :)

18/4
Igår fick jag en förfrågan om att delta i en poesifestival i Vitryssland. Låter intressant och spännande. Får återkomma med mer information.

17/4
Dagen bjöd på lunchteater med finslipad politisk satir signerad Örjan Lidén. Det var knivskarpa träffande texter och fingerfärdigt pianospel. Mycket bra och underhållande! 

16/4
Känner lust till mycket och en härlig kreativitet! Vissa dagar är skrivardagar och idag blev det fyra nya texter och en promenad till biblioteket för att låna en bok av eminente Arne Dahl. Det ska vara deckare till påsk! :)

11/4
En ovanligt klar fredag både ute och inne i sinnet. Förundras över hur mycket i vår tillvaro som vävs ihop till ett sammanhang, tillsynes först som av en ren slump men som vid lite närmare eftertanke faller sig så självklart naturligt på plats med en nästan skrämmande träffsäkerhet. Så som när man just upptäckt något nytt och finner det överallt. Kanske är det helt enkelt vår kompetenta hjärna som gillar struktur och ordning?

2/4
Den nya upplagan är hemkommen. Den är av en enklare kvalité än tidigare upplagor men fungerar gott som ett komplement till föreställningen. Jobbar vidare med min kommande diktsamling som jag dock hoppas ska stå sig som bok men jag gillar ju detta med att fylla orden med kropp och röst - så vem vet - det kanske är en ny föreställning på lut?

1/4
Första april och jag kan glädjande berätta att äntligen finns det en nytryckt upplaga av "De lyckligt lottade". I höstas när jag uppträdde på PoesY så var det flera som ville köpa men som jag tyvärr var tvungen att göra besvikna då jag kom tomhänt eftersom boken varit slutsåld sedan länge, vilket i och för sig är fantastiskt kul men att ta tag i detta med att hitta ett lämpligt tryckeri med lämpligt pris har känts som ett ok. Men så plötsligt får jag ett tips av en god vän och av en händelse så lyfter jag telefonen och så är allt ordnat på bara någon timme! Tänk vad man får gjort när man bara gör! : )

29/3
Sundsvall bjöd på en dag fullmatad med kultur - efter att ha träffat min vän Sanna Juhlin som satt och signerade sin nya bok så råkade jag gå förbi Sveateatern och ramlade in på en dansföreställning som precis skulle börja - "Forbidden Fruit" ett gästspel av ilDance och det visade sig bli en helt makalös upplevelse om passion, längtan och åtrå. Något i skymundan kom då kvällens film - den japanska "Sådan far sådan son". Jag var helt betagen av dansen!

26/3
Naturen bjuder verkligen på underbart vårväder och jag passade på att ta en rejäl promenad och paus från datorn och redigerandet av min nya diktsamling. Imorgon vankas det teater "Rut och Ragnar" av Kristina Lugn - min absoluta favoritpoet och en rackare på att skriva dramatik med härlig svart humor! 

20/3
Trevlig lunchträff med författare, förläggare och skribenter från Sundsvall skriver och läser på Kulturmagasinet i stan. 

19/3
På resande fot från arla morgonstund och inspelning hos Baluba Television och så passade jag på att träffa en kompis och se "Stockholm Stories" (har en liten roll som bokköpande Ella i den) innan det blev till att ta tåget hem igen. En händelserik dag och vilken bra film! Förmodligen årets bästa svenska! Riktigt bra skådespel och bra manus som bygger på Jonas Karlssons underbara noveller.  

På tåg med Jonas Karlsson

18/3
Ja, som jag tidigare skrev allt händer samtidigt! I samma stund som jag fick veta att jag inte fick rollen i den sympatiske coop-reklamen för Vi-skogen så ringde telefonen och det var Baluba Television som vill ha mig i en roll mot en "Kristian Luuk" i ett humoristiskt inslag. Så imorgon bär det av mot Stockholm igen!

 16/3
Jag hoppas att "Stockholm Stories" kommer till Sundsvall snart - jag vill se den! Annars får jag hålla tummarna att jag får åka ner till Stockholm i veckan för kostymprov och se den där. Väntar på besked om rollen.

13/3
Våren är här och med den årets första tussilago! Underbart med ljuset! Klockan är 17.30 och solen lyser in i vardagsrummet!

11/3
Har varit på callback för reklamfilmen och vi var fyra uttagna och det finns två roller så det är ganska goda chanser men det kan gå precis hur som helst har jag förstått. Allt beror på vad regissören och kunden vill ha. Fick veta varför svaret på förra provfilmningen dröjde så länge - det var för att det stod mellan mig och en annan och de hade svårt att välja. Det blev inget den gången men kul att jag kom så långt och var så nära. Hoppas på bättre tur denna gång - det kändes bra. Vore kul och det är ett bra jobb och reklam för en god sak plus att produktionsbolaget är FLX - Felix Herngren och det borgar för kvalité och humor!

25/2
Jag väntar fortfarande på besked om rollen och under tiden har ett annat bolag ringt och vill att jag kommer ner och provfilmar för en reklam för coop och Vi-skogen. Det är som alltid - allt händer samtidigt och det är mycket skådespelaruppdrag nu - vilket är superkul! : )

14/2
Jag har fått veta att jag gått vidare i gallringen efter provfilmningen! Känns riktigt roligt! I slutet av nästa vecka får jag veta! Håll tummarna! : )

11/2
Blev otroligt glad för denna fina diktsamling och elevernas varma hälsning "Vi trodde att det var omöjligt - men du gjorde det omöjliga möjligt! Tack!". Fantastisk prestation dessa elever i åk 9 på Kunskapsakademin på Alnön gjort - dels med en helt makalös föreställning och dels med denna lyriksamling. De bevisade att ämnet historia och poesi funkar alldeles utmärkt att kombinera!

30/1
På resande fot hela dagen i SJ:s regi och de skötte sig alldeles utmärkt! Det blev fyra intensiva timmar i Stockholm med provfilmning för en bärande roll i en informationsfilm och efter det så passade jag på (när jag ändå var där) att vara publik hos SVT och det eminenta programmet "Fråga Kultureliten". 

26/1
Igår premiärvisades filmen "Stockholm Stories" på Göteborgs filmfestival och den fick ett mycket varmt mottagande! Här ser ni mig som den bokköpande damen Ella i en mycket varm päls och den scenen finns att se på Moviezine 
Stockholm Stories Anita Jacobson

25/1
Kan ämnet historia och poesi mötas i skolan? Ja, det blev ett fantastiskt resultat av niorna på Kunskapsakademin när de redovisade 1900-talets historia i egenskriven estradpoesi. Jag hade i början av projektet besökt dem och berättat om estradpoesi och de fick även se min föreställning som de tog stort intryck av. 15:e januari var det så dags för redovisning - och som de levererade! Var och en av de drygt 40 eleverna hade lärt sig sina texter helt utantill och vilket sceniskt samarbete! Jag var så imponerad och stolt och glad för detta bådar gott inför framtiden! Jag hoppas att fler skolor ser möjligheten i att kombinera ämnen som historia och skapande svenska och ta hjälp utifrån av kulturarbetare inom ramen för Skapande skola.

24/1
"Die zwei blauen Augen von meinem Schatz" är de vackraste musikaliska rader jag hört på länge! Lyssna på klippet från Kulturnytt! Helt underbart! : )

22/1
Såg filmen "Blå är den varmaste färgen" och är mycket imponerad! Vilket mästerverk! Otroligt bra skådespeleri och filmen som är nästan tre timmar lång vacklar inte en sekund i närvaro. De mycket intima sexscenerna kändes lite väl närgångna och långa men fyller sin funktion i helheten. En film som bara måste ses!

15/1
Ikväll kl 18.30 har eleverna på Kunskapsakademin premiär på sin estradpoesiföreställning och jag var tidigare idag inbjuden att se en förhandsvisning och jag är så rörd och stolt över vad dessa begåvade ungdomar skapat. Det är en fantastisk föreställning där de bjuder både på sig själva, sina ord som de gestaltar (utantill!) och allt sprunget ur 1900-talets krigiska historia. De visar prov på både mod och en stark gemenskap och tillåtande att var och ens ord och röst är lika viktig i helheten. Scenerna är starka och berörande och de liksom orden stannar kvar i eftertanke. Denna föreställning är unik och jag tycker att den är så bra och viktig att den borde ut på turné till andra skolor men tyvärr visas den bara idag men en bok med elevernas samlade dikter kommer att finnas kvar för andra att ta del av. Det dessa elever skapat är någonting stort som de ska vara stolta över! I poesin är allt möjligt! : )

1/1 2014
Så vackert stjärnklart det var igår och idag ett nytt år - 2014. Jag hoppas på ett bra och produktivt år med många nya möjligheter både inom skrivande och agerande på scen och film.

♥ Vill önska alla en riktigt GOD JUL och GOTT NYTT ÅR! ♥

22/11
Fick åter möta de fantastiska eleverna på Kunskapsakademin ute på Alnö där jag framförde "De lyckligt lottade". Det gav verkligen mersmak och insikt om att föreställningen funkar för både tonåringar som för medelålders. I januari är jag inbjuden att se elevernas slutarbete som kommer att redovisas med en föreställning där 1900-talets historia framförs i form av estradpoesi. Det ser jag fram emot! 

7/11
Äntligen!! ÖMHETEN som jag och mina barn är statister i har biopremiär den 6 december. Förmodligen kommer vi bara snabbt skymta förbi om inte alls - men det är ändå speciellt särskilt för barnen då det var deras första medverkan som statist och trots lååång varm väntetid i en nästan tropisk simhall så fick de mersmak på det här med film! Det har blivit två långfilmer till efter denna och på måndag ska vi medverka i filmen "Miraklet i Viskan" med bl a Rolf Lassgård. 

5/11
Mycket trevligt och en ära att få vara uppdragsgivaren till det nya projektarbetet för årskurs 9 på Kunskapsakademin på Alnö. Härligt att se att så många elever blev inspirerade när jag avslöjade den nya utmaningen - att fördjupa sig i 1900-talets historia och redovisa sina intryck och personliga reflektioner i form av estradpoesi som sammansätts till en gemensam föreställning och lyrikbok. Hoppas fler skolor tar efter och använder bidragen man kan få för Skapande skola på detta vis! : )

27/10
Har varit på en mycket inspirerande och givande helgkurs i att skriva filmmanus med Zara Waldebäck i vackra Östersund. Trevliga kurskamrater från Västernorrland, Jämtland och Norge som samlats ihop av Mid Nordic Film. Detta gav mersmak och förhoppningsvis blir det många nya manus för film och teve som får se dagens ljus från vara breddgrader inom de närmsta åren

22/10
Gråmulen dag och tunga regndroppar faller på fönsterblecket och jag stannar hellre inomhus med katterna. Imorgon bär det av till Kunskapsakademin på Alnö för planering av uppstarten för skolans 1900-tals projekt som ska redovisas i poesiform! Spännande!

16/10
Så roligt, min ansökan med manusidé blev antagen! Det blir skrivarkurs/workshop för Zara Waldebäck i Östersund! Helgen startar med ett öppet seminarium "Kreativa processer för manusförfattare" - så har ni vägarna förbi Designcentrum i Östersund nästa fredag kl 18-20 - passa på!

15/10
En riktigt fin recension av finalkvällen av PoesY i Allehanda. Ord som går rakt in i hjärtat och som jag kan leva på länge! : )

14/10
Helgens finalkväll av PoesY blev mycket lyckat! Trevlig samvaro och otroligt fin respons från publiken! Tack! ♥

  
Jag medverkar under finalkvällen som pågår mellan 18-22 på biblioteket i Härnösand lördag den 12 oktober. Fri entré! Välkomna! För fullständigt veckoprogram se PoesY >>

 

11/10
Laddar inför morgondagens urladdning som kommer att ske på Sambiblioteket i Härnösand ca 18.30. Välkomna! : )

8/10
Medverkade i P4 Radio Västernorrlands program Efter tre. Blev intervjuvad inför PoesY och framförde min dikt "Jag är efterlyst". 

7/10
*** Hipp hurra för PoesY som fyller 15 år och startar idag! ***

4/10 
Jag har fått ett uppdrag att starta igång ett projekt i skolan och inspirera elever i årskurs nio att skriva poesi! Det ska verkligen bli intressant och spännande!

23/9 
Är hemkommen från filminspelning i Danmark och det undersköna Skagen där min dotter har en roll i Johannes Nyholms kommande långfilm "Koko-di koko-da". Själv fick jag hoppa in och spela sjuksköterska i en dramatisk scen! Premiär kan vi få vänta på då den inte släpps förrän Johannes är helt nöjd och det är en hel del teknik med animeringar som ska göras. Får han till det som han vill ha det så tror jag att vi kan få se ett mästerverk! Han har tidigare prisats både med Guldbagge och andra utmärkelser för sina kortfilmer.  

 

29/8
Såg min föreställning på DVD idag och vilken skillnad det gör att det gått ett år sedan inspelning och självkritiken kan bäddas in i en varm ödmjukhet istället. Då, precis efter premiären kunde jag absolut inte tänka mig att lägga ut något klipp på Youtube, fastän många efterfrågade det. Jag tyckte inte att kvalitén på varken filmen eller jag höll - men nu när jag fått lite perspektiv och allt inte är helt nyfött längre så kan jag tycka att vissa bitar skulle gott kunna göra sig rättvisa även urplockade från sitt sammanhang. Men helst tycker jag att "De lyckligt lottade" ska ses live - för det är magi på plats tillsammans med publiken!

25/8
Förbereder nytryck av "De lyckligt lottade" - eventuellt i sällskap med andra texter. Förbereder resa till Göteborg och sedan Skagen. Men ingen bokmässa i år, tyvärr. Fast man ska aldrig säga aldrig. Känner ett stort sug - vore kul ändå. Får se om jag hinner få klart ett nytryck tills dess så kanske jag åker spontant!

8/6
Jag har fått förfrågan om att medverka vid finalkvällen av PoesY och i år är det 15-årsjubileum! Självklart tackade jag ja! : )

6/6
Nationaldagsfirandet i Sundsvall blev mycket lyckat! En fin insats Lennart på Bokia gör med att annordna en scen för litteraturen! Mycket folk och härlig stämning! : )

4/6
Så här ser programmet ut för Bokias litteraturscen på nationaldagen:
 
29/5
Nu är det klart vilken tid jag uppträder på Bokias litteraturscen i Sundsvall på nationaldagen. 14.50 kommer jag att vara där och framföra ett urval av mina dikter och samspråka med bokhandlaren Lennart. Välkomna!

28/5
Jag var på kulturinspiratörsträff på teatern och danschefen Mira från Norrdans presenterade dansverksamheten och berättade att de imorgon ska ha en föreställning som heter Doppelgänger där några ur publiken är med på scen och får instuktioner i en öronsnäcka och dansar en hel föreställning! Jag anmälde mig bums som frivillig! Tycker det ska bli en jättehäftig upplevelse att få röra mig tillsammans med professionella vältränade dansare! : )

22/5
Imorgon bär det av mot Åre och filminspelning! Jag och mina barn ska medverka i Ruben Östlunds nya långfilm "Turist". Vi ser det som en liten minisemester och ska bo på hotell Holiday Club i två nätter - så när vi inte filmar så kan man definitivt hitta oss i äventyrsbadet! : ) 

17/5
Nationaldagen närmar sig och jag kommer att medverka på Bokias Litteraturscen och eventuellt på Stora scenen. Tider är ännu inte satta.

16/5
Vilken härlig kväll med underbara bästa Cecilia Frode och Nordiska Kammarorkestern! Fyra timmar med ljuv och häftig musik och såå bra texter av Cecilia som berörde både till skratt och tårar och fantastiskt framfört! Tack!! ♥

2/5
Sköna maj välkommen! Det vankas medverkan i filminspelning i slutet av den här månaden - det ska bli riktigt roligt! Det är en långfilm med namnet "Turist" med inspelning i Åre. I övrigt så krävs ett ordentligt uppvaknade, struktur och krafttag med mina texter. Varför är det alltid så mycket roligare att skapa och skriva nytt än att slutföra? Föreställningen är i ständig rörelse - det är väl därför den passar mig så bra, där finns inget definitivt färdigt utan alltid chans att förändra och göra lite bättre. Nåväl, en vacker dag har även jag fått till det och en ny bok får se sitt ljus. Var sak har sin tid och just nu är det vårens yrvakna tid och det är bara att acceptera!  

13/4
Landat i Stockholm och ser fram emot kvällens dopaminkick - Force Majeure med Eddie Izzard på Friends Arena! : )

28/3
Våren är i antågande och kursen i företagande är avslutad. Nu gäller det att fokusera - först lite påskledighet och sedan skriva klart och göra en ordentlig satsning på nya datum för min föreställning De lyckligt lottade som passar både i personalrummet som på en större scen, till vinprovningen eller som underhållning på föreningsmötet. 
Välkommen att boka!

24/2
Imorgon startar en fyra veckor lång kurs i att starta eget som jag ska gå. Jag tänkte att det är lika bra att förbereda sig inför framtiden då det förhoppningsvis rullar på med fler författarframträdanden och föreställningar och böcker.

8/2
Gårdagen bjöd på mycket kultur - förutom mötet med Isa Schöier och de andra finalisterna i NY TEXT som Sundsvalls tidning skriver om så började jag dagen med Lunchteater - "Jag är en grön bänk i Paris" med texter av Kerstin Thorvall - mycket bra och stor igenkänning!
 
6/2
Kulturrådet tar tid på sig - så den tänkta vårturnén får gå i träda och förhoppningsvis blomma ut i höst istället. Imorgon vankas möte tillsammans med dramaturg Isa Schöier - det ska bli intressant!

31/1
Mycket trevligt och givande med lunchträffen igår! Tänk vad många som skriver och skapar i Sundsvall! Vi pratade om att Norrlands huvudstad behöver en Bokmässa! Det skulle verkligen sätta kulturen i fokus och Sundsvall på den litterära kartan - väcka liv i Lars Ahlins slumrande kvarter och få snurr på turismen! 

26/1
Till veckan blir det träff med Sundsvall skriver och läser och i februari är jag inbjuden som en av fem uttagna till Riksteaterns NY TEXT i region nordväst att delta i en workshop kring våra texter med dramaturgen Isa Schöier - det ser jag fram emot!
 
23/1
Har idag varit på inspirerande företagarfrukost här i Stöde och onsdag nästa vecka kommer vi ha träff med facebookgruppen Sundsvall skriver och läser på Brandstation och äta lunch ihop kl 11. Hjärtligt välkommen om du är litteraturintresserad och kanske skriver själv och vill träffa likasinnade!

10/1
Nu har vardagen rullat igång igen och nu finns mitt program "De lyckligt lottade" ute på Kultur och nöjesbanken >>

31/12
Gott Nytt År! Happy New Year! 2013 kommer att bli ett riktigt bra år med många nya erfarenheter! Nytt ska skrivas och nytt ska upplevas och jag välkomnar dig nya år med öppna sinnen! 

21/12
Nog har det varit ett händelserikt år detta gångna år då jag fyllde jämnt och hade premiär på Lunchteatern, blev inbjuden till Rum för poesi på Bokmässan, författarturné, filminspelningar m.m. Jag kan bara hoppas och önska att nästa år går vidare i samma spår med nya spännande möten och upplevelser! 
                                 ♥ En riktigt God Jul och Gott Nytt År önskar jag er alla! ♥

18/12
En tröst i att jag inte kunde vara på plats igår vid läsningen av de fem texter som gått vidare i Riksteaterns tävling NY TEXT är att få läsa denna fina tolkning: "Anita Jacobson från Stöde har i Monolog i stereo en personlig ton som nålar fast exakta detaljer i en medvetandeström som drar lite åt det absurt poetiska." Länstidningen Östersund, 17 december 2012

16/12
Insnöad! Det har snöat i två dagar och snön har drivit och lagt sig tungt över vägen som idag var totalt blockerad. Imorgon var det tänkt att jag skulle bege mig till Östersund då min text "Monolog i stereo" kommer att framföras i Gamla Tingshuset men vädrets makter vill tydligen annat. Jag vågar inte köra de 14 milen och sedan hem sent på kvällen under de här väderförhållandena. Håller tummarna för att de som tar sig dit får en trevlig kväll och att texterna får ett varmt mottagande. Förhoppningsvis kommer det hela att filmas och kunna ses via nätet.

13/12
Roligt att få tillhöra en av de fem bästa manusskribenterna i region nordväst i tävlingen NY TEXT>>

5/12
Magiskt dygn med en bitande vacker kyla, pälsmössor, kaffe och värmande gemenskap i ett underbart härligt samtal som räckte från Korpilombolo sju på morgonen till Sundsvall halv åtta på kvällen.

Mikael Niemi, Kristina Sandberg, Anita Jacobson på Nattfestivalen i Korpilombolo. Foto: Peter Lucas Erixon

4/12
Som att stiga in i ett 70-tal var rummen på Tre sågar i Korpilombolo och receptionens kassa som var kombinerad restaurang och bar fick mig att tänka på Pistvakts bodega. Som alltid trivsamt i detta författarsällskap och som grädde på trivsamheten blev det att göra bekantskap med Mikael Niemi - vilket framförande han gjorde!

3/12
Imorgon bär det av mot Nattfestivalen i Korpilombolo! För er som kan ta er dit så väntar en författarfylld kväll med Kristina Sandberg, Peter Lucas Erixon, Mikael Niemi och så jag.

1/12
Vad roligt! Min text "Monolog i stereo" gick vidare till reading i tävlingen NY TEXT! Jag skrev den under mina två veckor som årets författarstipendiat på Medlefors folkhögskola i Skellefteå.

28/11
Det har varit otroligt roligt och lärorikt att få åka på författarturné tillsammans med Kristina Sandberg, Peter Lucas Erixon och Björn Löfström. Nu nalkas turnéns sista anhalt och det blir Nattfestivalen i Korpilombolo på tisdag den 4 december och då medverkar även Mikael Niemi. Ser verkligen fram emot att få besöka platsen med det exotiska namnet!

21/11
Gårdagens framträdande i det mycket trevliga Stadsbiblioteket i Piteå gick över förväntan! Gott fika och många var intresserade av att ställa frågor och köpa böcker efteråt och en kvinna var helt övertygad om att jag varit i Norrbotten tidigare! Vet inte om jag har en poettvilling däruppe? Roligt var att vi fick en varsin otroligt söt goseälg med Piteåtröja som minne och tack! Jag blir så glad när jag ser på den! Piteå finns numer i mitt hjärta!

20/11
Idag når författarturnén Piteå Stadsbibliotek kl 19.00 - välkomna!

Författarframträdande i Piteå

17/11
Det var mycket trevligt att besöka vackra Vilhelmina och vi fick ett varmt mottagande av publiken på biblioteket! Riktigt roligt att få göra ett gemensamt författarbesök och jag ser redan fram emot att träffa mina trevliga kollegor på tisdag då vi framträder på Stadsbiblioteket i Piteå. 

Författarframträdande på Folkbiblioteket i Vilhelmina. Kristina Sandberg, Anita Jacobson, Peter Lucas Erixon och Björn Löfström. Foto: Theres K Adler

15/11
Idag kan ni lyssna till ett urval av dikter från "De lyckligt lottade" på Folkbiblioteket i Vilhelmina kl 18.00. Välkomna!

8/11 
En vecka kvar till författarturnén tillsammans med Björn Löfström, Kristina Sandberg, Peter Lucas Erixon och Mikael Niemi. Det ska bli ett äventyr detta att få besöka platser jag aldrig varit på tidigare - Vilhelmina 15 november, Piteå 20 november och Nattfestivalen i Korpilombolo den 4:de december.

4/11
Har planer på en vårturné tillsammans med en annan duktig ordmakare - håller tummarna att det kommer gå vägen!

31/10 
Höstlovet klädde sig i vinterskrud. 15 november bär det av mot Vilhelmina och start på författarturné!

27/10
Snö på marken och jag ska bege mig till posten på ICA och skicka iväg min bok till Stadsbiblioteket i Piteå!

26/10
Nu ska det utredas varför kvinnor efter småbarnsåren fram till 39 sjukskriver sig så mycket. Svaret är enkelt: Sverige är inte jämställt!  Vi uppfostras att tro att Sverige är jämställt men märker efter några år efter att vi ha bildat familj att så är inte är fallet! Ett viktigt ämne för oss alla både män och kvinnor om vi ska kunna leva i ett hållbart kärleksförhållande och familj!

22/10
Nu är det bokat och klart - jag ska ut på författarturné till Vilhelmina, Piteå och Nattfestivalen i Korpilombolo! Och det tillsammans med författarna Björn Löfström, Kristina Sandberg, Peter Lucas Erixon och Mikael Niemi.

19/10
En mycket trevlig filminspelningsdag på NK tillsammans med Cecilia Frode, Gustaf Hammarsten och Jonas Karlsson. Jag fick agera fin dam i (varm!) äkta päls som skulle köpa en signerad bok. 
Anita Jacobson på filminspelning av Gondolen
17/10 
Imorgon åker jag ner till Stockholm för en natt på hotell och sedan medverkan i filminspelning av Jonas Karlssons Gondolen. Inspelningen börjar redan 06.15 på fredag så det gäller att vara morgonpigg! : )

9/10
Vilken otroligt fin utställning om "Teater Västernorrland 40 år" på Kulturmagasinet - gå och se den! Tack publiken för i lördags det var så trevligt att få möta er och uppträda på den vackra scenen framför Cabaréorkestern! Det riktigt svängde emellanåt! : )

Anita Jacobson på scen i utställningen "Teater Västernorrland 40 år" Foto: Anita Veslin

6/10
Idag kl 14.00 uppträder jag på scenen i utställningen "Teater Västernorrland 40 år" på Kulturmagasinet i Sundsvall. Jag bjuder på "Vardagsnära med Anita - ett urval från programmet De lyckligt lottade" ca 25 min. Välkomna! : )
 
30/9 
Bokmässan i Göteborg är över och det har varit fyra intensiva men mycket givande dagar med möten med intresserade förläggare och trevligt mingel vid Författarförbundets monter. Roligt var det att träffa alla i Norrländska litteratursällskapets monter och fin respons fick jag vid mina fyra framträdanden som förhoppningsvis resulterar i framtida nya uppdrag och läsare. Att få lyssna till intressanta föredrag och få träffa författare som Barbro Lindgren och Linn Ullmann gav extra guldkant på denna bokmässa!

26/9
Mot Göteborg och bokmässan som startar imorgon med Tranströmer som hedersgäst! Hoppas jag får möjlighet att se honom och lyssna till seminariet där han deltar. Själv uppträder jag vid Norrländska litteratursällskapets monter kl 14 och därefter i Rum för poesi kl 15.00. Välkomna! : )  

25/9
Det var riktigt roligt att medverka i radion och träffa Karin Lönnå som var hur trevlig som helst! Hon lotsade programmet vant mellan låtar och nyheter. Programmet finns att hitta här >>

24/9
Hoppsan hejsan jag ska visst prata i radion imorgon - P4 med Karin Lönnå mellan 10.30 och 11.30 om bokmässan, poesi och Sundsvall skriver och läser. De ringde idag och ville hemskt gärna att jag skulle medverka fast jag tvekade något för jag har rätt mycket att göra inför bokmässan men vad gör man inte för att sprida en gnutta kultur ut i etern! Mer poesi åt alla! : ) 

18/9
Nu närmar sig bokmässan med stormsteg - jag har precis fått mitt seminariekort med posten! Det blir fyra framträdanden totalt som jag kommer att göra - vad jag nu vet om. Det blir tre gånger i Norrländska Litteratursällskapets monter A03:76 - torsdag den 27 kl 14, fredag den 28 kl 12.10 och lördag den 29 kl 12.10. Och så blir det ett framträdande i Rum för poesi torsdag den 27 kl 15.00-16.00 tillsammans med Emilj Hjörvar Petersen, Lars Häger och Daniel Svensson. Det ska verkligen bli trevligt!

12/9
Så roligt att jag blivit bokad att medverka på utställningen "Teater Västernorrland 40 år" på Kulturmagasinet i Sundsvall! Det blir lördag den 6 oktober kl 14.00 på Kulturmagasinet i Sundsvall som jag kommer framföra delar ur De lyckligt lottade på ca 30 min. Nu på lördag är själva invigningen och jag ska försöka ta mig dit. Och snart är det bokmässa!!! : )

7/9
Två veckors författarstipendium är nu över och det har varit som i en egen tideräkning - samtidigt som dessa två veckor nått sitt slut alldeles för fort så har de ändock skridit fram i ett behagligt tempo. Skellefteå och Medlefors kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta! Det har varit en inspirerande och givande tid här på många plan och jag har fått en hel del skrivet men jag tror allra mest har jag fått landa i mig själv och hämta ny kraft, nya intryck och inspiration till fortsatt skapande. Stort tack till Norrländska litteratursällskapet och Medlefors folkhögskola! ♥

6/9
Framträdandet för några av skolans elever och personal - ca 70 st - gick över förväntan! Jag fick otroligt fin respons från denna blandade grupp i ålder och etnicitet - de skrattade, levde med och var delaktiga även i de mer finstämnda partierna och jag hörde kommentarer som "å vad fint" och kunde se ett och annat blankt öga. Härligt med en sådan här publik som vågar känna och ge utlopp för det. Tack! ♥

29/8 
Nu har jag installerat mig här på Medlefors folkhögskola och hunnit prova poolen, den fantastiskt goda maten, sett mig om i den närmsta omgivningen, skrivit och vilat - jag har tråkigt nog fått ett eländigt halsont som sinkar mina planer något men jag kommer att komma igen och få ut allt jag önskar av dessa två veckor. Ett oerhört värdefullt stipendium!

Min arbetsplats de kommande två veckorna som stipendiat

23/8
De två skrivarveckorna uppe i Skellefteå på Medlefors folkhögskola närmar sig! Jag är årets författarstipendiat uvald av Norrländska Litteratursällskapet och får två veckor med egen skrivartid och logi med helpension på skolan. Jag kommer även att göra ett framträdande för skolans elever och personal. Preliminärt datum är torsdag den 6:e september kl 13.20.

16/8
Det har hänt mycket den senaste tiden - jag var på provfilmning 1 augusti och fick i förra veckan veta att jag fått rollen som en av huvudkaraktärerna i en informationsfilm! : ) Igår hade vi en intensiv men rolig inspelningsdag - härlig stämning och bra samarbete i teamet och mellan oss skådespelare. Idag ringde de från Jarowskij och ville erbjuda ett statistjobb men det krockade med mitt författarstipendie och skrivarveckor uppe i Skellefteå.

19/7
Imorgon blir det träff med Sundsvall skriver och läser - vi kommer att träffas vid Sidsjön för picknick och umgänge. Gilla oss på facebook och häng med! : )

15/7
Nu är det klart att det blir torsdagen den 27 september kl 15.00 som jag kommer att läsa ett urval av mina texter i Rum för poesi på bokmässan i Göteborg. Varmt välkomna! : ) 

6/6
Nationaldagen och framträdande på Bokias utomhusscen i Sundsvall. Det gick bra men vädret var kyligt och gav inte de bästa förutsättningarna. Trevligt var det dock att träffa och samspråka med Täppas.

5/6 Gårdagens filminspelning av "Ömheten" bjöd på lång väntan i nästan tropisk värme i Njurunda simhall, men otroligt roligt att få vara och ta del av en sådan stor film som kommer att visas i flera länder och gå upp på bio här i Sverige våren 2013. Imorgon håller vi tummarna för fint väder - åtminstone uppehåll med lagom vind för böckernas skull! Välkomna till Bokias litteraturscen 13.15 då jag ger ett smakprov ur "De lyckligt lottade". Välkomna! : )

4/6
Idag ska jag medverka som statist i långfilmen Ömheten av Sofia Norlin. Roligt att det görs biofilm även här i norra Sverige! : )

30/5
Nationaldagen närmar sig och mitt framträdande på Bokias litteraturscen i Vängåvan. Jag kommer att bjuda på 15 min ur mitt program "De lyckligt lottade" och det startar 13.15. Välkomna! : )

18/5
Ännu fler trevliga besked har kommit in på mejlen! Det vankas bokmässa i Göteborg till hösten och uppträdande i Rum för poesi! Och som deltagare får jag ett seminariekort för 4 dagar! Vilken lyx! : ) Det är bara att välja och vraka ur seminareprogrammet >>

9/5
Har precis fått klartecken att jag ska uppträda 15 min på Bokias scen i vängåvan under nationaldagen i Sundsvall! : )

6/5
Från och med nu kan man även boka mig via Författarcentrum >>.

4/5
Regn och rusk. Ska ta och njuta av en kopp nymald dark temptation och sen fiska lite för min föreställning. Det sägs att det nappar vid regn! : ) 

1/5
Så trevligt! Jag har just blivit förärad ett naturastipendium av Norrländska litteratursällskapet med en vistelse på Medlefors folkhögskola i Skellefteå! Precis vad jag behöver! Egen tid för skrivandet och mig själv plus att göra ett framträdande för skolan och njuta av god mat och omgivning. Sköna maj hade inte kunnat börja bättre! : )

23/4
Kopplar ur ett tag för att koppla av och försöka landa och förstå vad jag ställde till med!
Är fantastiskt glad för all fin respons och gratulationer jag fått! Tack så mycket! : )

20/4
Jag fick en riktigt fin recension av min lunchteater "De lyckligt lottade" i Sundsvalls Tidning idag! : ) >>
Anita Jacobson - efter premiären av De lyckligt lottade
Och bästa Sanna Juhlin var och tittade igår och skrev på sin blogg om föreställningen >>

19/4
Jag vaknade pigg och glad som en lärka! : ) 
Premiären gick över förväntan och jag fick fantastisk respons efteråt! Visst kände jag av både nerver och hals men det var inget publiken la märke till. Roligt var att få höra från kunnigt teaterfolk att de tyckte min föreställning var proffsig och scenmästaren frågade om jag imroviserade en del men nej, svarade jag, allt är skrivet. Det var en otroligt fin komplimang att höra att materialet upplevdes till viss del improviserat, det är ju det man önskar - att det ska kännas som om man kommer på saker och ting i stunden. Att det blir levande. En fin artikel inför premiären idag fanns i Dagbladet >> 
Imorgon kommer recension i Sundsvalls Tidning! Det blir min första "riktiga" recension! Spännande! : )

18/4
Imorgon gäller det! Jag var hos doktorn igår och det konstaterades att det är virus. Jag har fortsatt ont i halsen och är hes men jag vill inte göra de 70 som köpt biljetter besvikna med att ställa in. Jag ska tänka positivt och leverera det bästa jag kan efter förutsättningarna. Visst känns det tråkigt att jag skulle bli sjuk just nu inför en sådant här viktigt framträdande men det är som det är. Jag känner mig i alla fall lite piggare idag - det går åt rätt håll. Ska försöka köra igenom en gång bara för att testa men i övrigt vila röst och kropp. Ingefära och honung är vad som gäller! Plus pepparrot på knäckemacka och en och annan kopp kaffe! ; ) Imorgon dansar jag in till tonerna av Amanda Jenssens "Happyland" så det så! Det kan inget virus i världen sätta stopp för! : )

16/4
Måndag och bara tre dagar kvar till lunchteatern och jag har gått och fått halsproblem och måste vila rösten till på torsdag! Så tråkigt att jag skulle drabbas av detta nu! Jag ska försöka vila och göra allt för att rösten och halsontet ska bli bättre och hoppas att inte det ska stå ivägen för det jag vill förmedla. Förutsättningarna är inte de samma som när man har en röst som funkar och är frisk men jag ska göra mitt bästa. Håll tummarna att rösten håller på torsdag!

11/4
Nu har nedräkningen börjat! Bara en vecka kvar till min lunchteater "De lyckligt lottade" på Sveateatern i Sundsvall. Maten serveras från kl 11 och programmet som är 45 min startar kl 12 och det kommer att bjudas på estradpoesi varvat med humoristiska funderingar och en och annan sång. Välkomna!

31/3
Var på bokrelease i Sundsvall av min fina vän Sanna Juhlins bok "Elaka Fröken Fårskalle" som illustrerats av Millis Sarri som också var på plats och mycket trevlig att lära känna! Läs mer på Sannas blogg >>

23/3
Böckerna har kommit! : ) Jag har så fullt upp med att repetera in text att jag glömt att gå ut med den härliga informationen! Välkomna att beställa! Endast 60 kr + porto. Även denna gång är det en liten upplaga som är unik i både utformning och innehåll. Tryckeriet som hjälpt mig har nu slutat med den sort som jag beställt så det kommer inte bli fler. 

19/3
Våren knackar på fönstret och det är precis en månad kvar till min Lunchteater! : )

23/2
Kändes bra att vara på Sveateatern idag - känna värmen och den gemytliga stämningen. Det blev mer påtagligt att jag ska stå där om två månader och jag vet att de inte kommer att äta upp mig för det serveras mat innan! : )
Det finns några platser kvar till min föreställning den 19 april - skynda att boka! >> 

28/1
Igår var jag på Kick-off i Timrå för kulturarbetare och efteråt lunchade jag och mina kreativa vänner Sanna Juhlin, Pia Niemi och Lena Åsberg på e.on-arenas restaurang. Inspirerad och fylld av energi blev jag! Kika gärna in på Sannas blogg och se foton från dagen.

26/1 
Appropå den rådande politiken så skrev jag idag: "Tänk om kompetens fick gå före kön i kön till toppen - då hade vi sett fler kvinnor där!" : ) Nästa vecka är det premiär för vårens lunchteater och den som börjar är ingen mindre än självaste Kjell Lönnå och jag avslutar hela kalaset den 19 april

18/1 
Fyra nolla - bingo! Jag fyller inte jämt men imorgon fyller jag jämnt! : ) 
Sundsvalls tidning gratulerar! >>  Och så gör även Dagbladet!>>

De lyckligt lottade på Sveateatern

14/1
Om ni vill se vårens lunchteater med mig 19/4 på Sveateatern så får ni skynda att boka biljetter för det har redan sålts mer än hälften! : ) Bokar gör ni på entré som ni når via Scenkonstbolaget.

1/1 2012 GOTT NYTT ÅR!!!

14/12
Det är en intressant programserie som jag har fått den äran att avsluta. Om hela vårens lunchteater skriver Sundsvalls Tidning idag. >>

8/12
Från och med idag kan man köpa biljetter på entré till vårens lunchteaterprogram - kanske till julklapp att överraska en god vän med? Mer info om mitt uppträdande kan ni läsa på Scenkonstbolaget eller på programinformation.

1/12 
Idag släpper Scenkonstbolaget nyheten om vårens lunchteaterprogram och jag har den stora äran att få vara en av dem som ska uppträda! Det blir vecka 16 som det går av stapeln för mig - min debut på lunchteaterscenen! Så boka in redan nu torsdag den 19 april på Sveateatern - då blir det ett utökat "De lyckligt lottade" 45 min! : )

14/10
Nu är första upplagan helt slut och jag kan meddela den glada nyheten att det blir en andra upplaga av De lyckligt lottade! Så inom en snar framtid kommer 50 nya färska exemplar! : )

13/10
Helt överväldigad är jag av bemötandet igår på Kulturmagasinet! Fick så mycket positiv respons efteråt att jag blir alldeles rörd när jag tänker på det! Hela 40 personer kom för att lyssna på mig och 8 böcker fick jag signera efteråt. Och nu är det så att böckerna nästan är slut! Jag har bara fem stycken kvar utav de 50 som första upplagan var på. Så småningom ska jag se mig om hur och var jag ska trycka en andra upplaga. Ett ganska trevligt beskymmer! : )
Idag finns jag med på Matfors Biblioteks "Afternoon Tea med Poesi" kl 15-16. Välkomna!  

lycklig-anita.jpg

11/10 
Roligt att Tomas Tranströmer fick noblelpriset i litteratur! Äntligen! : )
Själv försöker jag samla mig och ladda energi inför morgondagens framträdande på Kulturmagasinet! Poesifestivalen har rullat igång och jag hoppas många passar på att njuta av poesi i alla dess former!

2/10
Snart är det dags för den årliga poesiveckan PoesY i Västernorrland och jag har blivit inbjuden att uppträdanda med "De lyckligt lottade" på onsdagslunchen 12:e oktober kl 12 i Kulturmagasinet i Sundsvall. Fri entré - välkomna! : )
Jag kommer även att delta i Matfors "Afternoon Tea med poesi" med valda dikter i all enkelhet på torsdagen den 13:e oktober mellan 15-16. Helmie Bergström kommer att hålla i en liten skrivarworkshop och det kommer att finnas möjlighet till öppen scen. Fika kommer att säljas för en tjuga. Välkomna! : )
På fredagen 14/10 är det äntligen dags för årets poetry slam-tävling och i egenskap av förra årets vinnare kommer jag att agera förpoet med en så kallad kallibreringsdikt som de andra poeterna får bli bedömda mot när juryn sätter poäng. En trevlig lek där publiken får påverka hur mycket de vill! Entré 20 kr. Välkomna! : ) 

26/9
Är nu hemkommen från bokmässan i Göteborg som fick en lyckad final för min egen del med ett framträdande i ABF:s monter med en hel del besökare som stannade upp och lyssnade! Alla böcker jag tog med gick åt! En kvinna tyckte att jag borde haft med mig 100 böcker minst och jag svarade att så stor är inte ens upplagan (50 ex)! Jag blev otroligt glad (och nervös!) när jag såg att Bob Hansson stod och lyssnade! Ombytta roller kan man säga! Jag vet inte när han kom och hur mycket han hade hört men i min hjärna som just då gick på högvarv vet jag att jag tänkte "fan jag som redan tagit de bästa!" : ) 
Det blev många trevliga möten på bokmässan bl a med Fredrik Lindström och Helena von Zweigbergk, bägge numer ägare av min bok! : ) Herta Müllers seminarie om att skriva litteratur i en diktatur var mycket intressant. Hon berör mig med sitt språk och hennes fågellika utseende. Så stark i sin späda kropp med ett skarpt intellekt och inte minst humor! Bokmässan känns som en riktigt god middag, när man mår som allra bäst och njutningen sitter i precis lagom länge tills att nästa års mässa närmar sig och längtan och hungern efter en ny bokmiddag tar vid! : )

11/9 
Det som hägrar härnäst är en resa ner till Göteborgs bokmässa! Som jag längtat! Jag var där första gången för två år sedan och nu är det dags igen! Jag kommer främst bara gå omkring och njuta av den härliga atmosfären och lyssna till intressanta författare och förhoppningsvis knyta en del kontakter med likasinnade. Det är verkligen ett bokmecka för alla som älskar litteratur!
Jag har ingen blogg. Det känns som att jag har det nog stressigt ändå i min tillvaro för att hinna med en sådan. Men en tanke slog mig att låta texten jag skriver här stå kvar som en slags blogg för de som är intresserade av att läsa vad jag gjort tidigare (även om denna sida heter "på gång").  Jag gör ett försök så får vi se.

Det är nu klart att det blir ett Afternoon Tea med poesi på Matfors bibliotek under PoesY-veckan. Torsdag den 13 oktober kl 15 kommer jag och Helmie Bergström framföra egen poesi under avslappnade former. Det kommer även serveras te och scones för en tjuga. Välkomna!

--------
5/9 
I förra veckan uppträdde jag på Matfors Trädgårds inspirationsdag "Höst i trädgården" och det visade sig att trädgård och poesi passar alldeles ypperligt ihop! Vi befann oss i ett soligt växthus och när det serverades te och lavendelskorpor trodde man nästan att man befann sig i England! Många trädgårdsintresserade kom och för några var nog detta första mötet med estradpoesi. Efteråt signerade jag böcker och arrangörerna hälsade att de gärna ville att jag kommer nästa år igen! : )

Denna vecka kommer jag att uppträda på Bokias Höstbokmässa i Sundsvall. Samtidigt som mig kommer sångerskan Kicki Danielsson som nu gett ut en bok så antagligen kommer det bli mycket folk. Vill ni se mig eller Kicki titta in i Bokiabutiken nu på Lördag den 10:de september kl. 15.00. Jag kommer att framföra "De lyckligt lottade" och därefter blir det boksignering.

Det gick mycket fortare än förväntat att få min skrift med samlade dikter från "De lyckligt lottade" tryckta. Jag hade siktet inställt på bokmässan i Göteborg september 2011 och den blev med god marginal färdig. Bokreleasen gick av stapeln tisdag den 5:e juli på Stöde bibliotek! Inför denna dag skrev Sundsvalls Tidnings Susanne Holmlund en artikel om mig "Estradpoet i bokform".

Under PoesY Västernorrlands poesifestival vecka 41 uppträder jag på Kulturmagasinet onsdag 12/10 kl 12 i programsalen och som kalibreringspoet på poetryslam-tävlingen fredag den 14:de kl 19.30.

 

"Vill parkera min kärlek i ditt ordförråd 
Så att jag blir något du älskar
"
Ur Det kunde ha hänt här, 2016


Jag finns på 
Scenkonstportalen>>
Kultur och nöjesbanken>>

Boka mig via Författarcentrum>>

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)